Fem steg till eget hus

För att du ska få en bättre uppfattning om de olika faserna i byggprocessen har vi satt ihop en guide, hela vägen från spekulant till husägare – på fem enkla steg.

Youtube video preview

Steg 1 - Planera

Det första du ska göra när du planerar att köpa hus är att sätta dig in i vad det kommer att kosta. I en bokalkyl räknar vi tillsammans ut den totala bygg -och boendekostnaden för det hus du valt. Med bokalkylen som grund kan du sedan ansöka om ett lån. När du bygger nytt lånar du inte alla pengar till huset direkt, istället har du ett så kallat byggnadskreditiv där banken betalar fakturorna för bygget successivt. 

Steg 2 - Beställa

När den finansiella biten är på plats är det dags att teckna avtal. Därefter ansöker du om bygglov. Vi tar fram ritningar och hjälper dig fylla i din bygglovsansökan som du sedan skickar in till byggnadsnämnden i din kommun. I den slutliga beställningen av ditt hus bestämmer du exakt hur ditt hem ska se ut och hur det ska vara utrustat. När beställningen är gjord får du en leveransbekräftelse, ett slutgiltigt pris och tillverkningen av ditt hus påbörjas.

Steg 3 – Bygga

Inför byggstart av ditt hus hålls ett samrådsmöte med kontrollansvarig, projektledare från SmålandsVillan och en representant från kommunen. Därefter sköts all kontakt med inblandade entreprenörer av projektledaren – du behöver således bara hålla kontakt med en person!Under tiden som ditt hus färdigställs i fabrik är det dags att förbereda tomten och få grunden på plats, därpå rullas ditt hus in på lastbilar och modulerna monteras ihop.

Steg 4 - Besiktiga

Just för att säkerställa att allt har gått rätt till slutbesiktigas huset av en helt fristående och opartisk byggnadsingenjör. Du får ett protokoll från besiktningen och din kontrollansvariga ser till att du får ett slutbevis. Nu är det även dags för slutfakturan att betalas, dessutom ska ditt byggnadskreditiv övergå till ett bostadslån. För att teckna bostadslån tar du bara med dig protokollet från besiktningen och/eller slutbeviset till banken. 

Steg 5 - Flytta in

Cirka fem veckor efter huset levererats står bostaden klar för inflyttning – och allt som du så länge sett fram emot har blivit verklighet. Du får dina nycklar av samma säljare som du har haft kontakt med under hela processens gång och tillsammans går ni igenom bostaden, gemensamma ytor, skötsel och funktioner. Sedan önskar vi dig grattis och varmt välkommen hem! Och självklart fortsätter vi vara kvar vid din sida även i framtiden. 

Få råd med hus

I serien Få råd med hus hjälper SmålandsVillan dig i ditt husbygge. Vi har samlat en mängd enkla tips och råd på en och samma sida – så att du snabbt kan få svar på de vanligaste frågorna och ett större hum om vad allt betyder.

Läs mer och se filmer här

Husbyggaren

Välj rätt vägg i livet

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Våra mest populära husmodeller just nu

1,5-planshus

Villa Kalmar

  • 95 m2 ( 156 m2)
  • 3 rum och kök
  • Inredningsbar övervåning
Mer om Villa Kalmar

1,5-planshus

Villa Nybro

  • 119 m2 ( 195 m2)
  • 4 rum och kök
  • Inredningsbar övervåning
Mer om Villa Nybro