Tomt och hus

Innan du bestämmer dig för att bygga ditt drömhus måste du hitta den perfekta tomten att bygga på, och det är inte alltid så enkelt. Visste du att SmålandsVillan har ett av Sveriges största utbud av tomter? Det innebär att det finns stora möjligheter för dig att bygga hus precis där du vill.

Rätta läget

När du letar tomt är det viktigt att ta dig en funderare över hur du vill bo och vad du värdesätter i livet. Vill du bo stadsnära eller kanske nära naturen? Är det viktigt med bra kommunikationer eller föredrar du cykel? Planera även för hur du tror livet kommer se ut om ett antal år. Det du värdesätter idag kanske inte är det viktiga om några år.

Youtube video preview

Ta en titt på detaljplanen

När du hittat den där perfekta tomten där du känner ”här skulle jag vilja bo”, är det viktigt att du tar dig en titt på detaljplanen. Här hittar du kommunens bestämmelser för området, vad som planeras för framtiden och om det finns några restriktioner för vad du får bygga för typ av hus. Kanske kommer det byggas hus på flera etapper och den tomt du valt ut med en viss utsikt kanske inte alls kommer se ut så framöver. Kanske planeras det för en cykelväg precis utanför gränsen, eller fler hus just där du tänkt dig en stor härlig uteplats med lugn och ro. Ta detaljplanen i beaktning när du jämför olika tomter.

Tomtens förutsättning

Det är viktigt att studera tomten noga då den kan påverka vilken typ av hus du får bygga. Finns berg kanske du behöver spränga, är det väldigt blött kan du behöva dränera och fylla ut. Ligger tomten i en brant? Lutar tomten? Ta med dig din säljare ut till tomten för att studera den noga både vad det gäller dess förutsättningar men även vart solen går upp och ner så du vet hur du ska placera huset på tomten. Fundera även över en tilltänkt uteplats eller uterum.  Hur ser omgivningen ut? Passar ett 1-plansus bäst eller vill du kunna blicka ut över omgivningen från ovanvåningen på ett 2-planshus.

Rätta husmodellen

Börja med att fundera över vad du idag värdesätter mest i ett hem. Är det viktigast med ett stort kök, stora öppna ytor, ett härligt vardagsrum där familj och vänner kan samlas eller en separat barn- och föräldradel?

Ta god tid på dig att fundera och tänk lite framåt hur du tror att livet ser ut om fem år. Oftast bor du i ett nybyggt hus under många år, kanske till och med för resten av livet. Är barnen på väg att flytta hemifrån eller planeras tillökning? Om du är ensamstående eller bor tillsammans med en sambo föredras kanske ett mindre enplanshus? Har du småbarn önskar du kanske ett större boende med mycket yta? När barnen är små vill många ha deras sovrum nära sitt eget. När barnen blir större kan det vara skönt att ha en egen del av huset där de kan hålla till med sina vänner. Med över 100 olika förslag på planlösningar och 20 olika husmodeller att välja mellan vågar vi lova att vi har något för allas tycke och smak.

Våra lokala säljare har god lokalkännedom och kan hjälpa till att både granska tomten och svara på frågor.

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.