Beställ katalog
 • Hemmafix

Checklista- inflyttningsdax!

Äntligen är det dags för dig att få flytta in i ditt nya drömhus! Det är mycket att tänka på när man ska flytta och för att allt ska gå så smidigt som möjligt utan för mycket stress, har vi gjort en checklista till dig med tips och råd som kommer underlätta din flytt!

Se över dina avtal

Det finns flera saker som du kan förbereda i god tid innan flyttdagen. Bland annat uppsägning eller flytt av abonnemang och avtal. Passa gärna på att jämföra olika alternativ, här finns ofta pengar att spara!

 • Hemförsäkring – Teckna en ny hemförsäkring eller flytta över din gamla. Försäkringsbolaget behöver uppgifter om ditt nya hus.

 • El/värme

 • Vatten och avlopp

 • Sophämtning – kontakta kommunen du flyttar till för att ordna med sophämtning.

 • Adressändring – Gör en flyttanmälan och anmäl din nya adress på adressandring.se.

 • Beställ eftersändning, gärna 14 dagar innan flytten så att posten hinner flytta med dig.

 • Bredband, TV och fast telefon – Då många företag har långa väntetider så gäller det att vara ute god tid.

 • Skola/Förskoleplats? – Har du barn är det en bra idé att i god tid kolla plats på dagis och skola i området du flyttar till.

Flytthjälp

Tänk på att en flytt ofta tar längre tid än vad du tror. Räkna med minst 2 dagar för att flytta över dina saker samt flyttstäda. Behöver du ta hjälp av en flyttfirma? I såfall är det bra att boka in detta i tidigt skede. Hitta en prisvärd och pålitlig firma som har försäkring, speciellt om du ska frakta dyra och ömtåliga saker. Jämför gärna priser då det kan skilja sig mycket åt mellan olika firmor.

Gör det tillsammans

Att flytta blir så mycket roligare och effektivare om man gör det tillsammans – passa på att samla ihop vänner och familj och gör det till en rolig grej! Bjud på pizza eller fika för de sötsugna. Glöm inte att köpa dricka, det gäller att fylla på med vätska när man bär tunga kartonger. Förboka gärna en flyttkärra för flyttdagen om du behöver.

Rensa och packa

 • Rensa - En flytt är ett perfekt tillfälle att slänga, skänka och sälja saker som du inte längre använder. På så sätt kan du flytta in i ett nytt o fräscht hem utan onödiga prylar som tar plats.

 • Flyttkartonger - Fixa eller hyr flyttkartonger, räkna med att det går åt en flyttkartong per kvadratmeter.

 • Emballering - Spara gärna tidningspapper, som du kan skydda ömtåliga saker i.

 • Kartongerna - Var noga med att märka kartongerna så du vet vilket rum de ska till. Tänk på att skriva på kortsidorna så det syns när kartongerna står staplade. Detta kommer underlätta mycket både för dem som ska bära in och för dig som ska packa upp. Du kan även numrera kartongerna och skriva en lista över vad varje kartong innehåller, på så sätt sparar du tid när du väl är på jakt efter en specifik pryl.

 • Viktiga dokument – Skolbetyg, födelseattester, bankpapper, räkningar, fastighetsmäklarinformation och andra dokument som du anser viktiga bör lagras någonstans med enkel åtkomst, nära dig. Packa inte ner dem i en låda som flyttfirman tar, och riskera att de försvinner.

 • De sista sakerna - Ett tips är att packa ner de sista sakerna som du kommer att behöva första kvällen i en egen kartong, så som tandborste, sängkläder, handduk och lampor.

 • Viktiga dokument – Skolbetyg, födelseattester, bankpapper, räkningar, fastighetsmäklarinformation och andra dokument som du anser viktiga, bör lagras någonstans med enkel åtkomst, nära dig. Packa inte ner dem i en låda som flyttfirman tar, och riskera att de i värsta fall försvinner.

Flyttstädning

Om du känner att du varken har tid eller ork till att städa din gamla bostad själv, utan hellre vill komma iordning i ditt nya hus, kan det vara väl värt att anlita en städfirma. Kom ihåg att du kan göra RUT-avdrag på både flytt och flyttstädning.

Hoppas att du med dessa tips har lättare att planera din flytt till din nya fina Smålandsvilla!

Elin Hemmingsson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.