Att bygga nytt med en stram budget

Ett nybyggt hus är en dröm för många. Men att bygga nytt när man är ensamstående kan ibland kännas skrämmande. När Erika Edholm och hennes två söner Oscar och Hugo letade nytt boende var valet enkelt. Sedan ett år tillbaka bor de i en Villa Näsby i Båstad.

Ett nytt hem för Erika och hennes två söner

När Erika och barnens pappa separerade började jakten på ett nytt fint och tryggt hem till henne och sönerna, men med en stram budget är det inte alltid enkelt att hitta ett boende som passar.

-  Som ensam tjej är det inte lätt att få ihop budgeten till ett nytt hus, det är inte heller enkelt att renovera och snickra vilket oftast krävs om man köper ett begagnat hus, säger Erika och skrattar.

Erika började kika runt och begärde in offerter från flera olika husföretag. Hon hade hört från vänner och bekanta att nybyggnationer ofta drog iväg i pris och inte alltid slutar på den ursprungliga offerten, något som skrämde henne.

-  Det var enormt viktigt för mig att hitta ett tryggt och pålitligt byggföretag, ingenting fick gå fel. Jag sållade bort många på vägen. 

Tryggt, prisvärt och enkelt husbygge 

Erika bestämde träff med SmålandsVillans säljare i Helsingborg, Hans Andreasson, för att få en uppfattning av om det fanns möjlighet att bygga en Smålandsvilla som ensamstående.

-   Jag visste ingenting mer än att jag ville ha ett nytt fint hus säger Erika och skrattar. Men Hans gav mig ett väldigt seriöst och tryggt intryck från start. Han har verkligen varit en klippa för mig genom hela byggnadstiden. Det är mycket man ska veta och sätta sig in i när man bygger hus. Då jag är ensamstående och inte hade någon att bolla mina frågor och idéer med så fanns Hans alltid där som en trygghet och hjälpte mig med allt. Ingenting blev svårt eller jobbigt.

Erika berättar att hela husprocessen har varit väldigt kul och spännande. Att först få bestämma tomten där drömhuset ska byggas, för att sedan välja husmodell och tillval.

-   Eftersom jag lever själv med barnen och är tvungen att dra runt allt på en lön måste jag tänka ekonomiskt. Jag upplever att SmålandsVillan har väldigt prisvärda hus och dessutom blev huset till och med billigare än vad det var räknat med från offerten. Som ensamstående var det otroligt skönt att få 100 000 kronor över att lägga på annat.

Villa Näsby - ett lagom stort hus för en mindre familj

Erika visste redan från start att det var ett 1-planshus hon ville bygga.

-  Ett mindre hus är lättare att städa och hålla i ordning, dessutom är det både ekonomiskt och miljömässigt bättre. 

Erika kikade på några olika husmodeller bland SmålandsVillans 1-planshus och fastnade direkt för Villa Näsby. Ett stort hus i litet format. Mittskeppet i huset består av ett rymligt vardagsrum och kök. I den ena delen av huset ligger det lite större sovrummet och klädvård. I den andra delen av huset finns ytterligare två stora sovrum.

-   Vi trivs jättebra i vår Villa Näsby. Planlösningen var precis vad jag letade efter förklarar Erika. Eftersom jag inte är i behov av stora ytor utan vill kunna använda hela husets yta var Villa Näsby perfekt för oss. Lagom stort!

Erika berättar att Oscar och Hugo ofta uttrycker att de känner sig väldigt trygga i huset eftersom de har överblick i princip alla rum från soffan i vardagsrummet. 

-  Utöver den härliga planlösningen älskar jag att det finns två altandörrar som leder ut till trädgården, en till framsidan av huset och en till baksidan. Dessutom har Villa Näsby en stor och rymlig tvättstuga trots att huset inte är så stort. Det är väldigt uppskattat när man har barn.

Erikas tips till andra som går i husbyggartankar

  • Tänk noga igenom hur stort hus ni behöver. Jag tror att många ofta köper större hus än vad som behövs. Tänk miljömässigt och smart när du väljer husmodell.
  • Se till så du köper ett hus som du har råd att bo kvar i även om det händer svåra saker i livet.
  • Jag valde SmålandsVillans Nivå 1-kök eftersom jag trodde att jag inte hade råd med ett dyrare kök. Nu i efterhand inser jag att jag kunde ha valt ett Nivå 2-kök istället, det hade inte skilt så mycket på slutsumman. Mitt tips är att bygga huset i Husbyggaren där du snabbt och enkelt ser vad summan kommer sluta på.

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?