Ett stort och ljust 1,5-planshus blev familjen Rondahl/Broos drömhem

I Sturefors utanför Linköping har Elin Rondahl och Marcus Broo med barnen Liam och Vilhelm skapat sin husdröm – det stora och moderna 1,5-planshuset Villa Ljungby. Vi tog en pratstund med familjen för att få veta hur husresan varit.

Köpte loss en bit mark

Innan Elin och Marcus fick barn bodde de in en bostadsrätt inne i Linköping. De trivdes väldigt bra men började att fundera på något större.

- Vi hade inga barn men tanken på att bilda familj fanns och vi ville bo större, berättar Elin.

Familjen kikade runt bland olika bostadsrätter och begagnade hus men tyckte att allt var ganska dyrt, inget kändes helrätt och de började istället fundera på om det fanns möjlighet att bygga något nytt.

- Att hitta tomter häromkring är inte enkelt, säger Marcus. Vi började
leta efter lediga tomter men hittade inget som passade oss. Så kom vi på att vi kunde kolla med markägaren där vi har vårt sommarhus, om han kunde tänka sig att sälja en bit mark till oss.

Familjen fick ja från markägaren och här startade deras husresa! Här har de nu byggt upp en fin Villa Ljungby SmålandsVillans största husmodell.

Bygga nytt hus

Nu började en spännande tid. Att hitta det rätta huset att bygga på tomten. Elin och Marcus kikade runt bland olika husleverantörer och husmodeller.
- Det kändes viktigt att hitta ett hus som passade in på den lite smalare tomten vi köpt, säger Elin. Dessutom gav det Marcus, som är grävmaskinist, utrymme att göra grunden själv.

De beställde hem kataloger från olika husföretag och de föll för det stora och moderna 1,5-planshuset Villa Ljungby från SmålandsVillan.

- Marcus var helt inställd på att det skulle vara ett rejält och stort hus vi skulle bygga så han bläddrade direkt fram till de sista sidorna i katalogen där de största husen presenteras, berättar Elin och skrattar.

När de jämförde olika hus kände de båda att Villa Ljungby var det som kändes bäst både storleksmässigt och när de jämförde olika planlösningar.

- När vi jämförde så tyckte vi att SmålandsVillans koncept var prisvärt och att det erbjöds lagom många tillval, säger Elin. Finns det för mycket att välja på blir det bara svårt. Dessutom kunde Marcus själv fixa grunden, vilket gjorde valet extra enkelt.


Villa Ljungby – ett stort och modernt 1,5-planshus

Villa Ljungby är SmålandsVillans största hus. Med inredd övervåning blir boytan strax över 200 m² och du kan få upp till 11 rum och kök. Med sin långsmala form är huset en bra lösning för att få mycket boyta även på en smalare tomt.

- Vi valde just Villa Ljungby på grund av dess storlek samt att det passar bra in på vår långsmala tomt, säger Elin. Huset är verkligen stort och luftigt. Dessutom älskar jag att takhöjden är något högre i SmålandsVillans hus på 2,5 meter. Till skillnad från andra nybyggda hus som vanligtvis har en takhöjd på 2,40 meter. Vardagsrummet är min favorit i huset, här finns många fönster vilket ger ett härligt ljusinsläpp.

Familjen valde ett nivå III kök med vita Karin luckor, vitt blankt kakel och bänkskivor med marmorimitation.

- Vi hade gjort samma val om vi skulle bygga nytt hus idag, säger Elin. Det är inte helt enkelt att välja när man bara ser det på bild, eller när man ser kaklet uppsatt på en liten yta i affären. Men det blev ännu finare i verkligheten än vi tänkt oss. Dessutom valde vi till en braskamin i sista sekund. Det är vi väldigt glada för idag. Vi använder den i princip varje dag under vinterhalvåret.

Familjens tips till andra som går i husbyggartankar

  • Åk runt och titta på andra hus och modeller för att se vad som faller er i smaken och vad som passa just er familj.
  • Innan vi började inreda vår övervåning kikade vi på fler hus med inredd övervåning för att få tips och idéer.

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?