Ett alldeles eget hus för Sophia

Ett nybyggt hus är en dröm för många. Men att bygga nytt hus när man inte är två, kan för många kännas skrämmande. Sophia som tidigare bodde i lägenhet letade nytt större boende och föll för Villa Näsby -ett stort hus i litet format. Här bor hon idag med sina två katter Kenny och Karola. För att få veta hur det är att bygga hus när man är ensamstående tog vi oss en pratstund med Sophia.

Hur började dina husplaner?

Jag hade tittat efter begagnade hus under en tid och varit på en del visningar. Jag var även med och budade på ett litet hus med stort renoveringsbehov men det blev för dyrt. Då hade jag redan lagt ut min lägenhet till försäljning och kände verkligen att jag snabbt behövde hitta något.

När jag berättade för min familj att det inte blev något med huset jag budat på tipsade min svägerska mig om att fanns tomter där de bor, i Sparsör. Jag kände till SmålandsVillan som ägde några av tomterna, då en bekant till mig byggt med dem och var väldigt nöjda. De rekommenderade SmålandsVillan så jag kontaktade dem.

Hur kom det sig att du bestämde dig för ett helt nytt hus?

Jag insåg att ett nybyggt hus är perfekt för mig, jag kan ju inte renovera, haha!

Jag var inne på SmålandsVillans hemsida och testade ”Husbyggaren” där man kan bygga upp sitt eget hus online och göra de val man vill. Man ser även priset direkt i datorn. Att det var just Villa Näsby jag föll för hade lite med plånboken att göra. Jag fastnade även för planlösningen och tyckte husmodellen var lagom stor för mig. Jag ville ha ett litet hus med lagom många val. När man bygger hus med SmålandsVillan är "onödiga val" borta, som tex hur många uttag man ska ha.

Berätta om din husresa – hur gick allt till?

Jag bestämde träff med Peter som är säljare på SmålandsVillan i Borås. Vi gick igenom vilket hus jag var intresserad av och vilken tomt jag skulle vilja bygga på. Allt kändes väldigt bra och Peter och jag bestämde att vi tillsammans skulle åka till SmålandsVillans visningshus av modellen Villa Kalmar i Bollebygd. Detta hus hade i princip samma tillval som jag tänkt mig och allt kändes himla bra. Efter besöket var jag såld!

När jag kom hem hörde jag direkt av mig till banken som granskade offerten jag fått från Peter.

Min bankman ringde mig efter någon dag och berättade att jag fått grönt ljus att bygga. Dagen efter skrev jag på avtalet för tomten. Det hade bara gått två veckor från att jag åkte förbi tomten och spanade tills jag skrev på alla papper. Fem månader senare flyttade jag in i mitt nya fina hem!

Hur känns det såhär när du har flyttat in och bott in dig?

Att jag trivs här finns ingen tvekan om och själva husresan var nästan för lätt. Jag fick bra hjälp under hela husresan och är tacksam att min säljare och projektledare stod ut med mina konstiga frågor. De var lätta att få tag på och jag litade på dem fullt ut. 

Budgeten Peter hade tagit fram stämde väldigt bra och jag fick inga oväntade utgifter.

Dagen för besiktning och inflyttning var nästan orealistisk. Allt var så nytt och fräscht, precis som jag ville ha det och allt var mitt! Det var en häftig känsla.

Vad gillar du bäst med just Villa Näsby?

Det är svårt att säga. Men jag älskar att kunna sitta i soffan och kolla in mot köket och se min köksö. Dessutom tycker jag väldigt bra om min lilla pysselhörna som jag skapat i vrån i hallen.

Sophias tips till dig som går i husbyggartankar

Gå inte och vänta utan gör det! Även om du är ensamstående som jag var, låt inte det vara ett hinder. En del ifrågasatte om jag skulle klara av en husresa helt på egen hand men mestadels fick jag mycket påhejningar. Hitta ett husföretag och en säljare som du känner förtroende för, det gjorde min resa oerhört lätt.

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?