Från dröm till inflyttning på bara ett halvår

Jani Martinsson i Västerås såg en annons från SmålandsVillan på Facebook och beställde hem en katalog med alla husmodeller. Mindre än ett halvår senare hade han och familjen flyttat in i sin nybyggda Villa Kalmar.

En investering för framtiden

Strax utanför Västerås i ett område med flera nybyggda hus ligger ett rött Villa Kalmar, där Jani och Matilda Martinsson bor tillsammans med sin dotter sedan maj 2017. Tankarna på att bygga nytt hus började komma under 2016 och i slutet av året bestämde sig familjen för ett SmålandsVillan för att förverkliga drömmen om ett nytt och större hus.
– Vi ville uppfylla en dröm om mer frihet med eget hus och trädgård, samtidigt såg vi ett nybygge som en strategisk investering för framtiden. Vi valde SmålandsVillan därför att vi kände att det var där vi skulle få mest hus för pengarna. Det hade också en smakfull design med en lagom mix av moderna och klassiska detaljer. SmålandsVillans hus har även mycket ljusinsläpp och bra materialval, säger Jani.

I jakten på att förverkliga sin husdröm kan ofta avsaknaden av tomt vara det som sätter hinder på vägen. För familjen Martinsson gick den jakten förvånansvärt enkelt.
– Vi hade otrolig tur! Vi fick tag på en tomt i ett helt nytt och populärt område där det egentligen redan var slutsålt. Den ursprungliga köparen var tvungen att häva köpet och vi hade kontakt med mäklaren vid rätt tillfälle.

Det var inte bara tomtjakten som var enkel utan egentligen hela processen fram till det färdiga huset. Jani berättar att det inte ens tog sex månader från att familjen köpte tomten till att de kunde flytta in i sitt nybyggda hus. Tomten köptes i november då också första kontakten med SmålandsVillan togs. Huset levererades sedan i april och slutbesiktades den 31 maj.

"Vi har färre fönster ut mot gatan och fler mot baksidan där även kvällssolen står"

Husmodellen de valde var alltså Villa Kalmar, ett hus i ett och ett halvt plan med inredningsbar övervåning.
– Vi valde framförallt ett 1,5 planshus för att ha möjlighet att bygga ut i takt med att familjen växer. Planlösningen utnyttjar ytan effektivt, layouten passade dessutom vår tomt tillsammans med väderstrecken bra. Vi har färre fönster ut mot gatan och fler mot baksidan där även kvällssolen står. Nu bor vi i ett hus med komfort och trygghet som den höga och moderna standarden ger. Dessutom har vi låga driftskostnader som ger pengar över till annat.

Garage och övervåning i planerna

Sedan familjen flyttade in i maj har flera projekt klarats av, bland annat har huset målats i en klassisk röd färg och trädgården har börjat komma på plats med gräsmatta, häck och altan. När nu första julen i det nya huset väntar är det mycket fokus på att bygga till och göra färdigt. Jani berättar om garaget och övervåningen som båda kommer att ge familjen betydligt större ytor framöver.
– Just nu pågår ett garagebygge där vi valt att själva gjuta platta och montera SmålandsVillans dubbelgarage. Garaget kommer ha ett förrådsutrymme, omklädningsrum samt dusch/wc och bastu. Nästa stora projekt blir att inreda övervåningen, planen är att det ska ske i samband med familjens tillökning.

 

"Vi ville att allt skulle bli perfekt och gjorde mycket djupgående analyser"

Med tanke på den relativt korta tid från första kontakten till att nu börja fundera på hur övervåningen ska inredas, låter familjen Martinssons husresa som en enkel historia. Sanningen är den att det ligger mycket tid, tanke och planering bakom det huset familjen nu bor i, vilket Jani förklarar när han berättar om sin planering.
– Det är en stor investering och mycket att sätta sig in i, vi ville att allt skulle bli perfekt och gjorde mycket djupgående analyser för att identifiera risker och kostnader. Ska man bygga hus tycker jag det är viktigt att tänka på att lägga pengar på det som är dyrt eller svårt att göra i efterhand, till exempel takkupor och garage. Sen är det också viktigt att man väljer tomt med omsorg, läget kan aldrig ändras i efterhand, säger Jani och avslutar med en uppmaning:
– Om ni går i husbyggartankar, slå till! Det finns ingen mer tillfredställande känsla än att bygga sitt eget hus.

Hur lång tid tar det att bygga hus?

En av de vanligaste frågorna kring att bygga hus med SmålandsVillan är hur lång tid det tar. Familjen Martinsson kunde flytta in efter knappt 6 månader, men i genomsnitt ligger byggtiden på 7 till 8 månader. På vissa platser i Sverige är tiden längre, ofta beroende på hur snabbt det går att få bygglovet beviljat. I Stockholm bör du till exempel räkna med minst 9 månader. 

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hemma hos-reportage

Följ med hem till Ida och Tobias

"SmålandsVillan är smidigt och bra för plånboken"

SmålandsVillan löser inte bara husdrömmarna utan kan även erbjuda tomter. Och det är precis så Ida och Tobias gick tillväga, de köpte en av de 16 tomterna som fanns på Gillesalen i Bäckseda. Där trivs de nu i sin Villa Nybro.

Läs hela artikeln

Inspiration hemma hos våra kunder

Familjen som byggde Villa Eksjö

"Badrummet är favoritrummet - där samlar vi kraft på helger"

Välkommen hem till Frida, 32 år, och Armen, 32 år, som har byggt Villa Eksjö från SmålandsVillan.

Läs hela artikeln