Beställ katalog
  • Inredning

Inreda barnrum - så håller du ordning

Överallt ser vi fina härliga bilder på barnrum och många tänker nog. ”Precis så vill jag ha det”. Men verkligheten är ofta en annan och det är inte ovanligt att barnrummet svämmar över och att leksaker ligger huller om buller. Här ger vi dig tips på hur du inreder barnrummet för att hålla ordning.

Förvara barnens leksaker på väggar och dörrar

Ofta blir barnen leksaker liggandes huller om buller på golvet. Använd dörren där du kan hänga upp krokar och förvaring med fickor för att organisera och hänga upp.

Inred barnrummet med fina hyllor och krokar på väggarna där du kan förvara leksaker som barnen inte använder dagligen eller är lite rädd om. I SmålandsVillans hus är det 2,5 meter till taket. Vi bygger dessutom våra 1,5-planshus med en takvinkel på 45 grader istället för 38. Detta ger dig mer utrymme till förvaring på höjden.

Låt förvaringen rulla

Oftast ryms det massor under sängen. Här kan du med fördel förvara sådant som inte används så ofta. För att barnen med enkelhet ska kunna dra fram sina favoritleksaker införskaffa lådor med lock och hjul. Ofta vill små barn leka precis där du är. Kanske i köket eller i vardagsrummet. Se till att ha leksakerna de leker mest med i lådor som du smidigt kan flytta med dig mellan rummen. Glöm inte märka upp lådan med vad som finns i den.

Ett smart tips är att växla leksaker i barnrummet. Om du plockar undan och byter ut leksakerna i barnets rum mellan varven får du både mer plats och dessutom blir barnen ofta väldigt glada och börjar leka med dem igen när de kommer tillbaka.

Var sak har sin plats

Om barnet ska få lust till lek är det bra att de får en översikt över var alla leksakerna finns. Satsa på lådor som är genomskinliga eller märk upp dem med vad som finns i. Skriv ut bilder på leksaker och klistra på lådan så ser även de minsta var varje sak hör hemma.

Lär barnet att hålla ordning i barnrummet

Lär dina barn att ta som vana att städa undan innan de börjar med en ny lek. Allt blir lättare om man hjälps åt och det blir roligare att leka om allt inte ligger huller om buller. Det är inte alltid särskilt roligt att städa undan så gör även städningen till en lek!

Inredning som håller i längden

Se till så att barnen kommer åt sina leksaker och att de är förvarade i deras höjd. Inred så att de leksaker barnet älskar mest är lätta att komma åt. Gillar barnet dockor? Se till så de ligger lättåtkomliga.

Bara för att barnen växer betyder inte det att allt behöver bytas ut. Många barn gillar att sitta och pyssla och måla. Inred barnrummet med en pysselhörna. Ett litet skrivbord eller ett bord med några stolar där barnen får vara kreativa. När de blir äldre är bordet en perfekt plats att göra läxorna på eller att sminka sig vid när de blir sugna på att dra färgglada streck över hela ansiktet.

Lycka till med barnrumsfixet!

Daniel Strömberg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.