7 fakta om solceller du bara måste känna till

Skenar elkostnaderna för dig? Vill du få kontroll över den egna förbrukningen och ekonomin? I så fall kan egna solceller vara den rätta vägen att gå. Det finns dock några viktiga saker du bör känna till. Utvecklingen har under de senaste åren gått snabbt framåt och solceller idag är en helt annan sak jämfört med de solceller som fanns för bara några år sedan.

Det är skillnad på gamla och nya solceller

Äldre solpaneler och nyare diton är inte samma sak. Det kommer säkerligen inte som någon större överraskning, men faktum är att skillnaderna är enorma.

De tidiga solpanelernas syfte var att värma upp vatten i en så kallad ackumulatortank. Det här var sedan varmvatten som kunde användas i både kranar och i element för att på så sätt sprida värme i bostaden. 

Tjäna pengar på nya solpaneler

Idag är resultatet annorlunda. Även om det fortfarande krävs solpaneler på taken, behövs inte längre någon ackumulatortank. Istället produceras el – så kallad solel. Elen som skapas används direkt i din egen villa. Skulle det bli el över efter att du har förbrukat den, skickas den helt enkelt bara vidare ut på elnätet för att istället kunna användas av till exempel dina grannar. Eftersom den överflödiga elen köps upp av elnätsägare, innebär det att du som elproducent plötsligt får betalt för din el.

Elektriciteten som produceras är miljövänlig

Förutom att de egna solcellerna är en långsiktig bra investering rent ekonomiskt, är de också (och kanske framför allt) en bra investering för miljön. Genom att du producerar din egen el minskar du behovet av el från kärnkraftverk och det smutsiga kolet som används i kolkraftverk i övriga Europa.

Inga fler obehagliga ekonomiska överraskningar

Med egna solpaneler på taket kan du äntligen säga hej då till höjda elpriser, något som har satt skräck i både en och annan villaägare. Även om du under vintermånaderna behöver köpa el så kan du i stort sett trygga din egen elförsörjning samt sälja din överblivna el. Beroende på vem som äger elnätet och årstid kan du räkna med att åtminstone få ut mellan 10 och 50 öre på kWh för den el du säljer.

Vädret är mycket men inte allt

Absolut, solel är beroende av vädret, allt annat vore fel att påstå. Men i de allra flesta fallen innebär solpaneler ändå ett märkbart ekonomiskt tillskott – oavsett vilken uppvärmning du har idag.

Solenergi är billigare än någonsin

I takt med att priserna på traditionell el hela tiden ökar, har också frågorna kring solpaneler vaknat till liv. Tyvärr går det nästan aldrig i ett sådant här perspektiv säga en exakt siffra på vad det skulle kosta att installera solceller. De skenande elpriserna har dock gjort att utvecklingen av solenergi har gått fort, och kostnaderna är idag betydligt lägre än för bara ett par år sedan.