Brandsäkra ditt hem!

Nu börjar julen närma sig och de flesta vill göra det lite extra mysigt hemma med levande ljus. Men även om levande ljus är mysigt, så är det också en anledning till att brandsäkra sitt hem lite extra under vinterhalvåret. Här ger vi dig några tips att tänka på.

Levande ljus

Ställ aldrig ljusen direkt på ett bord, använd alltid en värmetålig behållare. Placera inte flera värmeljus bredvid varandra på ett fat eller liknande. Du ska kunna få rum med en hand mellan varje värmeljus.

Lämna aldrig rummet med tända ljus och sätt gärna upp en lapp på dörren som påminner om att släcka ljusen när du går hemifrån.

Juleljus i granen är alltid mysigt, men använd en LED-slinga istället för levande ljus. Det är nästan lika vackert – och mycket säkrare!

Lämna aldrig spisen när du lagar mat

Många bränder startar på spisen i köket. Gå aldrig ifrån köket när du står och lagar mat. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen om till exempel telefonen ringer eller någon knackar på dörren.

Placera brandvarnaren rätt

Se till att ha en brandvarnare i varje sovrum och minst en på varje våningsplan om du bor i ett 1,5- eller 2-planshus. Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 meter. Placera en brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar och testa dina brandvarnare en gång i månaden och byt ut batterierna en gång om året. Ett tips är att byta dem varje år vid första advent så kommer du ihåg det från år till år.

Brandsläckare, brandfilt och brandstege

Se till att ha både en brandsläckare och en brandfilt lättillgänglig och kom ihåg att visa barnen hur de ska användas. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Om ni bor i ett 1,5- eller 2-planshus kan det vara bra att ha en brandstege eller repstege utanför fönstret på ovanvåningen.

Ladda säkert

Använd bara godkända laddare och ladda mobil och surfplattor under dagtid. Ladda på en plan yta såsom ett nattduksbord och kom ihåg att dra ur sladden när enheten är fulladdad. Byt genast ut elektriska prylar om de börjar spraka, blinka eller lukta.

Brandöva med barnen

Barnen har brandövning i skolan och ha gärna en övning hemma också. Prata med barnen om hur de ska göra om det börjar brinna och öva tillsammans. Kom överens med familjen om en uppsamlingsplats där familjen ska mötas vid en eventuell brand så ni snabbt kan kontrollera att alla är ute ur huset.

 

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog