Trädgårdstips del 4: Bygga uteplats och altan

Finns det något bättre än att få flytta ut på en uteplats eller en altan när solen börjar komma fram? Att bygga altan och uteplats kan vara ett roligt projekt som du varken behöver vara speciellt händig eller erfaren för att klara av. Här kan du ta del av våra förberedande tips för att bygga uteplats.

Planera för din altan och uteplats

Husets placering lägger grunden för din utemiljö, tänk på denna när du planerar för att bygga uteplats. Planera vart du vill placera din altan och hur stor den ska vara. Fundera över var du får ut flest soltimmar? Vill du ha morgonsol eller eftermiddagssol? Eller trivs du kanske allra bäst i skuggan? Åt vilket håll är det bäst utsikt och var är det mest insynsskyddat? En altan behöver nödvändigtvis inte ligga i nära anslutning till huset, du kanske hellre vill ha ett trädäck mitt ute i trädgården? Fundera över om du vill ha en uteplats som är stensatt eller i trä?

Ett trädgårdstips är att sätta upp snören eller eventuellt spraya med märkfärg för att lättare se och känna efter hur stor yta du vill att altanen ska ta. Försök att bygga en lagom stor altan där du får gott om plats utan att den upplevs för stor och ”tar över” huset. Bygger du en altan som är nära husets innergolv känns anslutningen till huset naturlig och du upplever att du får större boytor. Ett trädäck en kort bit ovan marknivå är det vanligaste alternativet.

Tänk på placeringen när du bygger uteplats

Anlägger man en uteplats runt hörn kan man få både morgon- och kvällssol. Ett bra sätt är att utnyttja utformningen på huset. Anlägger man en uteplats runt hörn kan man få både morgon- och kvällssol. Vilket också gör att man får en naturlig del av uteplatsen i skugga mitt på dagen. Har man ett vinkelhus kan man dessutom få en mer väderskyddad del då uteplatsen skyddas av huskroppen från två håll. Utgå alltid från dina och familjens behov istället för rådandet trender när du bygger uteplats. 

Skydda gärna din altan från insyn så att det blir den oas du tänkt dig. Stora krukor med växter, buskar och träd ger en fin atmosfär samtidigt som det luktar gott och ramar in på ett vackert sätt. Plank och staket kan vara bra för avgränsning och skydda mot fall.

Välj material

En altan eller ett trädäck byggs vanligen av tryckimpregnerat trä, cederträ eller lärkträ. Glöm inte bort att underhålla altanen varje år. Använd gärna en högtryckstvätt för att tvätta plankorna. Tänk bara på att inte ha för högt tryck så att träplankorna skadas. Olja in efter rengöring. Om du inte vill lägga ned så mycket jobb på underhåll, kan du lägga ett altangolv med träkomposit. Det blir ett dyrare alternativ men däremot så grånar inte färger vilket betyder mindre underhåll och årskostnad.

Bygglov för din altan

Beroende på hur altanen ser ut eller är byggd kan det krävas att man har ett bygglov. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller. Det är de som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov eller inte. Hoppas att du fått nytta av våra trädgårdstips för att bygga altan. Lycka till!

 

 

Missa inte tipsen i del 1

Så anlägger du din trädgård

När fåglarna börjar kvittra och solen tittar fram börjar man längta efter att få sätta sig och njuta i trädgården. Tänker man till i början och lägger en bra grund är det lättare att fortsätta utveckla trädgården efterhand som man bor in sig.

Läs hela artikeln

Missa inte tipsen i del 2

Skapa en harmonisk trädgård

En trädgård blir verkligen som man själv vill. Enkel och lättskött om man önskar det eller fylld av blomsterprakt, fruktträd och stort trädgårdsland om man vill det. I SmålandsVillans andra del med trädgårdstips ger vi dig råd om hur du skapar harmoni i trädgården!

Läs hela artikeln

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?