Förberedande tips för dig som ska bygga altan!

Finns det något bättre än att få flytta ut på en altan nu när solen börjar komma fram? Att bygga altan kan vara ett roligt projekt som du varken behöver vara speciellt händig eller erfaren för att klara av. Ta del av våra förberedande tips.

Planera

Börja med att planera vart du vill placera din altan och hur stor den ska vara. Fundera över var du får ut flest soltimmar? Vill du ha morgonsol eller eftermiddagssol? Eller trivs du kanske allra bäst i skuggan? Åt vilket håll är det bäst utsikt och var är det mest insynsskyddat? En altan behöver nödvändigtvis inte ligga i nära anslutning till huset, du kanske hellre vill ha ett trädäck mitt ute i trädgården?

Ett tips är att sätta upp snören eller eventuellt spraya med märkfärg för att lättare se och känna efter hur stor yta du vill att altanen ska ta. Försök att bygga en lagom stor altan där du får gott om plats utan att den upplevs för stor och ”tar över” huset. Bygger du en altan som är nära husets innergolv känns anslutningen till huset naturlig och du upplever att du får större boytor. Ett trädäck en kort bit ovan marknivå är det vanligaste alternativet.

Insynsskydd

Skydda gärna din altan från insyn så att det blir den oas du tänkt dig. Stora krukor med växter, buskar och träd ger en fin atmosfär samtidigt som det luktar gott och ramar in på ett vackert sätt. Plank och staket kan vara bra för avgränsning och skydda mot fall.

Materialval

En altan eller ett trädäck byggs vanligen av tryckimpregnerat trä, cederträ eller lärkträ.

Glöm inte bort att underhålla altanen varje år. Använd gärna en högtryckstvätt för att tvätta plankorna. Tänk bara på att inte ha för högt tryck så att träplankorna skadas. Olja in efter rengöring. Om du inte vill lägga ned så mycket jobb på underhåll, kan du lägga ett altangolv med träkomposit.

Det blir ett dyrare alternativ men däremot så grånar inte färger vilket betyder mindre underhåll och årskostnad.

Bygglov 

Beroende på hur altanen ser ut eller är byggd kan det krävas att man har ett bygglov. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller. Det är de som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov eller inte.

Lycka till med byggandet!

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?