Få ut ännu mer av din sidobyggnad

Vi människor har en tendens att samla på oss saker, och förvånande många av dem hamnar i garaget. En smart förvaring hjälper dig att få mer plats för allt du gillar – och det du inte klarar av att slänga. Men det finns också betydligt fler användningsområden för en sidobyggnad än som förvaringsyta och parkering.

Sovrum, hobbyrum eller groventré?

I detaljplanen kan man se att en huvudbyggnad är där man bor, medan sidobyggnaden inte räknas som boyta. Dock är det faktiskt ganska vanligt att man ändå i ett dubbelgarage – om detaljplanen tillåter – gör plats för exempelvis ett sovrum. Det är också vanligt att man väljer att använda sidobyggnaden som hobbyrum, eller som groventré om det är hopbyggt med huset.

Den viktiga detaljplanen

Om du ska använda sidobyggnaden som garage reglerar detaljplanen att det måste vara minst sex meter från gatan till garagets början, vilket krävs för att man ska kunna ställa en bil framför. Det är också därför som du ofta ser garage som ligger längre in på tomten än huset. En annan punkt handlar om brandkrav. Om du bygger ihop sidobyggnaden med huset och inreder det innebär det bland annat att du måste ha minst 4 eller 4,5 meter från garaget till tomtgränsen. Det skiljer sig lite mellan olika detaljplaner.

Njut av solen!

Avslutningsvis så är en viktig detalj att tänka på sidobyggnadens placering. Man ska inte behöva gå runt huset för att komma in. Tänk också till på väderstrecken så att du utnyttjar solen på bästa sätt och inte råkar skugga ett västläge.


Lycka till med ditt nya hus och sidobyggnad!

Sex olika modeller av sidobyggnader

Upptäck fördelarna med en sidobyggnad

En sidobyggnad används främst till att förvara och skydda sina fordon, cyklar, gräsklippare, trädgårdsredskap med mera. Men om du tänker på placeringen kan du utnyttja den till så mycket mer. 

Se alla våra sidobyggnader här

Läs våra inspirerande artiklar

Vissa kallar det sidobyggnad - andra förverkligar en dröm

När Armen och Frida byggde hus med SmålandsVillan fanns det en viktig sak med i planeringen. Dubbelgaraget med plats för familjens båda bilar.

Läs hela artikeln

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog