Klimatsmarta tips inför julen

Julen närmar sig med stormsteg. I jultider vill vi umgås och ta hand om varandra, men det är också viktigt att vi värnar om vår planet. Ta del av våra klimatsmarta tips!

5 tips för en klimatsmartare jul

Det finns många sätt att minska på konsumtionen utan att tumma på den härliga julstämningen. Här bjuder vi på några tips för hur du skapar en klimatsmart jul.

1. Ekologiskt, närodlat och vegetariskt julbord

Försök att minska på köttet på julbordet. Fokusera mer på ekologiska och närodlade produkter och välj mer vegetariskt. Sill och anjovis går bra, men lutfisken däremot är en mycket hotad fiskart.

2. Fynda på loppis

Inför jul är köphetsen stor. I Sverige slår julhandeln försäljningsrekord varje år. Det finns en enkel lösning på problemet. Fynda begagnade klappar och ge dem ett nytt liv. Det begagnade plagget är dessutom årets julklapp 2018.

3. Pepparkakor utan palmolja

Många tillverkare väljer att använda palmolja i sina recept för pepparkakor, detta bidrar till att en stor del regnskog skövlas. Välj istället pepparkakor utan palmolja. Om du bakar egna pepparkakor så välj ett smör som enbart innehåller naturliga råvaror.

4. Närodlad och KRAV märkt julgran

Många väljer idag plastgranar eftersom de inte barrar och håller i år efter år. Men de flesta tänker nog inte på utsläppen från produktionen, transporterna samt mängden giftiga kemikalier, vilket gör plastgranen till ett sämre miljöval. Köp istället en närodlad, KRAV-märkt gran och bidra till en grönare jul. När julen är slut och granen ska ut, se då till att den tas om hand och sorteras rätt så gör den nytta även när julen är över.

5. LED-lampor och 100 % stearin

Välja rätt julbelysning till ditt hem. LED-lampor drar 27 gånger mindre el* än vanliga glödlampor. De flesta så kallade stearinljus och värmeljus innehåller i själva verket paraffin, som framställs av fossil olja och innehåller skadliga ämnen. Stearinljus med 100% stearin är ett bättre alternativ då det framställs av animaliska och vegetabiliska fetter. Kom bara ihåg att släcka ljusen efter dig!

* Fakta: Godel.se

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?