Odla i pallkrage – Gott, smidigt och enkelt

Det är en underbar känsla att kunna få gå ut i sin trädgård och plocka färska kryddor, vackra blommar, röda jordgubbar och potatis. Med pallkragar i din trädgård eller på din uteplats kan du förgylla de härliga sommarens grillkvällar. Ta del av våra tips på hur du odlar i pallkrage.

Odla härliga grönsaker och blommor

Att odla i pallkragar är inte svårt. Det är en perfekt start för både stora och små som vill odla och de kan placeras både i en trädgård eller på din uteplats. Pallkragar finns att köpa i byggvaruhus och i trädgårdsbutiker. Du kan också köpa begagnade pallkragar från en transportfirma, är du händig kan du snickra ihop dem själv.

Det går att odla det mesta i en pallkrage. Perenner, rabarber, bärbuskar, blommor och kryddor. Det du bör tänka på är hur jorden är sammansatt och hur stort djup växterna och buskarna behöver. Till potatis, morötter och växter som har djupa rötter behöver du placera två eller tre pallkragar på varandra.

Odla på våren

Börja med att fundera på vart du vill placera dina pallkragar. Placera dem gärna i anslutning till huset på en solig plats. Försök hitta en bra plats nära köket så du smidigt kan gå ut klippa lite färska kryddor till matlagningen.

Du kan börja odla i dina pallkragar tidigt på våren. Det blir varmare i en pallkrage än i marken runtom och sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. Om du köper fröpåsar står det på påsarna i vilken månad fröna ska planteras.

Håll ogräset borta

Börja med att jämna ut marken där din pallkrage ska stå. Häfta fast en markduk på insidan och i botten av pallkragen så förhindrar du ogräset från att tränga in i jorden. Se till att köpa gjord av bra kvalitet, gärna gödslad gjord så växterna trivs och kan rota sig bra. Vill du kan du täcka botten med växtrester, löv eller lecakulor. Tryck till jorden innan du börja så. Sen är det dags att börja odla. Glöm inte att vattna rikligt när du sått.

Vattna och gödsla så växterna trivs

I vanlig gjord i påse räcker näringen i cirka tre veckor sedan behöver du gödsla växterna så de trivs. Du kan antingen köpa hönsgödsel eller ekologisk gödsel, fråga efter råd i en trädgårdsbutik.

Se till att växterna inte torkar ut. Eftersom jorden torkar lite snabbare i en pallkrage på mindre yta är det viktigt att vattna lite extra när det är varm och soligt. Varför inte ta hand om regnvattnet och vattna dina plantor med? När växterna kommit igång att växa behöver de en ordentlig rotblöta för att växa och må bra. Vattna rejält när du väl vattnar och gå inte runt och småvattna.

Håll objudna gäster borta

För att skydda dina odlingar från objudna gäster som katter, fåglar och sniglar kan det vara bra att skydda dem med en markduk eller ett galler. Som du lägger ovanpå. Eftersom pallkragarna är gjorda av trä kan det vara bra att olja in dem eller måla dem så håller de längre.
Lycka till med dina odlingar!

 

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog