Så hittar du den perfekta tomten

SmålandsVillan har ett av Sveriges största utbud av tomter. Det innebär att det finns stora möjligheter för dig att bygga hus precis där du vill. Oavsett vart i landet du kallar hem.

När du bygger hus med oss på SmålandsVillan kan du välja och vraka på modeller och tillval. Nästan helt och hållet skräddarsy din framtid på ett sätt som passar dig och din familj. Då vi bygger våra hus i fabrik kan du dessutom få det levererat till den plats du önskar – den tomt du valt. Men till skillnad från ett modulhus är en tomt inte något du kan flytta på. Den ligger där den ligger. Det gäller därför att du är säker på var du vill bo. Ett stort beslut som givetvis kräver sin research, men när du väl vet hur du ska tänka blir det något att se fram emot. För att kratta din väg och göra det enklare fram till en alldeles egen tomt tog vi ett snack med någon som har koll på läget.

Hur är läget?
– Det är jättebra med mig, tack! Har precis kommit tillbaks efter en härlig fredagslunch. Ska jobba på en stund till, sen blir det en kort liten helg innan det är dags för husvisning på söndag.

Vad är det första som händer när jag ringer dig och vill köpa tomt?
– Jag föreslår att vi ska träffas och gå igenom en första kalkyl.

Vad är en kalkyl?
– Det är en sammanställning av den uppskattade kostnaden på det du planerar att bygga.

Hur ska man tänka när man leter tomt?
– Börja med att begränsa dig och leta i ett område du tycker om och vill bo i. Sen får du fundera på huset som ska stå där. Därefter går man djupare in på detaljer – allt från insyn till vilken sida av huset man vill dricka sitt morgonkaffe.

Brukar man kolla på hus först och tomt efteråt, eller tvärtom?
– Min rekommendation är att du tittar på en huskalkyl innan du börjar leta tomt. Då vet du hur mycket en tomt får lov att kosta med det hus du vill bygga. Sen kan det vara så att tomten inte alltid är optimal för den husmodellen du valt – så ta med i beräkningen att förutsättningarna kan variera mellan olika tomter och hus. Men börja med huset.

Det är alltså en fördel att veta vilket hus man vill bygga innan man letat tomt?
– Absolut! Det bästa är att använda husbyggaren på smålandsvillan.se. Det är ett verktyg som gör att du kan bygga ditt hus digitalt och välja bland olika tillval som du vill ha. Har du gjort det när du kommer till oss kan vi räkna på ett specifikt objekt. Det gör kalkylen mycket mer exakt.

Vilket är det vanligaste misstaget de flesta gör?
– Man har en tendens att börja i fel ände. Ser du till att börja med en kalkyl så vet du vilka kostnader du har att förhålla dig till. Då blir det mycket enklare att hålla sig kring sin egen budget.

Kan du ge ett exempel?
– Låt oss säga att ett hus kostar en och en halv miljon kronor och du har en budget på fyra miljoner. Det är då lätt att tänka att du kan köpa en tomt för två miljoner och få en halvmiljon över till annat. Tillkommer då bygglov, vatten och avlopp, anslutningsavgifter och markarbeten blir det väldigt svårt att få ihop kalkylen. Så se till att börja i rätt ände!

Är det tilllåtet att bygga hus på all mark?
– Nej, åkermark måste exempelvis gå igenom en process och bli klassad som bostadsmark innan du får bygga. Tänk på att det alltid är mycket lättare att bygga på tomter som fått ett förhandsbesked. Det innebär klara förutsättningar för vad som gäller. 

Vad gör man om man är intresserad av en bit mark utan förhandsbesked?
– De allra flesta tomter som säljs idag har redan ett besked redo, men se alltid till att höra med den lokala säljaren. De har god lokalkännedom och kan svara på frågor om tomten och de olika villkoren. Skulle det vara så att marken inte har ett besked är vi självklart behjälpliga med ansökningen. 

Om svaret blir nej?
– Det betyder att marken inte lämpar sig för byggnation. Det kan bero på att kommunen vill använda den till annat. Mark som inte är odlingsbar brukar vara lättare att bebygga.

Hur bestäms priset på en tomt?
– Det är marknaden som bestämmer priset. Sen finns det alltid olika faktorer som spelar in – framförallt läge, utsikt och närhet till kommunikationer.

Hur viktigt är det att ta hänsyn till grannar och området när man bygger hus på tomten?
– Först och främst tittar vi på hur du vill ha det, samt omkringliggande natur och fastigheter. Det är det viktigaste. Därefter försöker man givetvis ta hänsyn till grannarna så gott det går. Bygglovet talar om vad man får och inte får göra, men planerar man att bo där en lång tid borde grannsämjan självklart vara något att värna om (skratt).

Adams tre snabba tips

1. Klura ut vad det är du vill få ut av ditt boende. Behöver du närhet till vatten och natur eller smidig kommunikation in till city?

2. Se det utifrån ett långt perspektiv. Tänk att du ska bo där länge. Vad kommer att hända i området framöver?

3. Hur ser dina ekonomiska förutsättningar ut? Sätt upp en tydlig budget så du vet vad du har att röra dig med – innan du börjar leta!

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog