Spara Energi

Visste du att om du drar för gardiner och persienner nattetid sparas energi eftersom värmeutstrålningen minskar? Läs våra sex praktiska energitips!

Har du kamin? Elda i den!

Ved värmer ju två gånger... Först när du hugger och bär hem den och sedan när du eldar. Värmen från kaminen sprids i hela huset genom att den uppvärmda luften transporteras via frånluftssystemet till värmepumpen. Den högre temperaturen i frånluften innebär att värmepumpen får mer värmeenergi att arbeta med vilket ger lägre energianvändning. Dessutom är det en härlig mysfaktor att höra elden spraka.

Se över elavtal

Det kan spara pengar varje månad. Läs gärna mer på Vi i Villa.

Vädra inte i onödan

Huset ventileras effektivt med hjälp av frånluftsvärmepumpen eller ftx-aggregatet. Måste du vädra gör det smart. Öppna fönster mycket under en kort stund för att byta luften utan att kyla ner möbler.

Lufta radiatorerna

Om luft kommer in i ditt värmesystem kan luften samlas i någon radiator och där hindra vattenströmningen. Följden blir att radiatorn blir kall och inte värmer. Ta för vana att känna på dina radiatorer och känn efter om det kan vara dags att lufta dem. Använd speciell nyckel till detta.

Ha inte för varmt

Att sänka temperaturen 1 grad sänker energi- åtgången med 5%. Läs mer i Vi i Villas krönika.

Dra för gardiner och persienner

Om du drar för gardiner och persienner nattetid, särskilt på vintern, sparas energi eftersom värmeutstrålningen minskar.
 Dra upp gardiner och persienner dagtid för att få in solinstrålningen.

Välj ett hus med Energiklass B!

Energiklass på vitvaror känner alla till. Nu kommer det även energiklass på hus! Vi kan mycket glädjande konstatera att ett Villa Kalmar med inredd övervåning, standardfönster och Nibe frånluftsvärme- pump F750 når klass B.

(Gäller i hela Sverige, förutom i de allra nordligaste delarna av Norrland.)

Våra hus levereras med marknadsledande frånluftsvärmepump Nibe F730

En mycket energieffektiv värme- och varmvattenlösning genom den frekvensstyrda kompressorn. Med Nibes Uplink kan du kommunicera med den via mobilen. Vid behov kan FTX med fjärrvärme och jordvärme väljas som tillval. 

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?