Så gör du när du bygger hus

När man beslutar sig för att bygga nytt hus tar man ett stort steg och man har många funderingar. Hur ska man välja och hur börjar man sin resa? Vi ställde några frågor till vår produktchef Stefan Eklund som har varit med om många trender genom sina dryga 40 år i branschen.

Vad ska man tänka på som oerfaren när man vill bygga nytt hus?
- Oavsett vilken trend som råder ska man välja en planlösning som passar familjens behov. Det är lätt att falla för en trend som exponeras mycket, men vill du ha ett ”vanligt kök” ska du välja det även om trenden säger öppen planlösning. Jag skulle kunna säga ”trenderna kommer och går, ditt hus består” så förstår alla vad jag menar.

 

Stefan Eklund

Hur tycker du att man ska gå tillväga?
- Man ska börja med att fundera på vilka behov man har och kommer att få. Var inte rädd för att prata med en säljare, man får ofta många bra råd. Besök visningshus eller villavisningar. Ett boende handlar inte bara om yta och kvadratmetrar utan även om rymd, takhöjd, ljusinsläpp och öppenhet. När man har hittat vad man är intresserad av, är det dags att ta kontakt med husleverantörens representant. Då får du veta vad du ska tänka på och du får en produktionskostnadskalkyl som du tar med till din bankkontakt. Där får du ett lånelöfte och kan sedan gå vidare med dina husdrömmar.

 

Är det inte väldigt dyrt att bygga nytt hus?
- Jämför man begagnat med nytt hus kan nybyggnation kännas dyrt vid första anblicken, men man ska titta på helheten. Hur mycket underhåll behövs? Behöver man renovera? Hur ser energiförbrukningen ut? Det gäller att räkna på den slutliga boendekostnaden varje månad. Ett nybyggt hus är troligtvis en större investering men kostnaden för underhåll och energiförbrukning är lägre. Det innebär ofta att månadskostnaden blir lägre och som bonus får man mer tid över till annat.

 

Hur kan man välja leverantör?
- Naturligtvis gäller det att den husleverantören du väljer kan leverera det du söker och att det känns bra. Jag personligen skulle värdesätta en leverantör som känns trygg där jag får förtroende för både företaget och säljaren. Med tanke på min profession skulle jag även kolla att de följer gällande byggregler och kan erbjuda ett bra finansieringsupplägg. Det kan tyckas vara en självklarhet men är man lite ”nördig” så är man.

 

Vad är SmålandsVillans största styrka som husleverantör?
- Med tanke på den tidigare frågan måste jag framhålla att vi är en trygg leverantör som följer gällande regler och värnar om våra kunder. Men det vi får mest uppskattning för och det som verkar vara viktigast för kunderna är att vi erbjuder prisvärda hus. Många uppskattar den inredningsbara övervåningen på våra 1,5- och 2-planshus, vilket ger möjligheten att ”bygga ut” när man behöver. På så sätt besparar man sig den utgiften i ingångsskedet, vilket ger många familjer möjligheten att kunna bygga ett nytt hus. Att man dessutom kan tillgodoräkna sig eget arbete som del av kontantinsatsen genom SmålandsLånet är ytterligare en fördel för de som vill påverka sitt boende, både pris- och utseendemässigt.

 

Avslutningsvis, miljöfrågorna blir allt viktigare, hur jobbar SmålandsVillan med det? 
- Det är något som är ständigt närvarande i vårt tänk. Förutom att våra hus är energieffektiva med hög lufttäthet och att Nibes frånluftsvärmepump Nibe 730 ingår som standard, är vår produktion optimerad både resurs- och materialmässigt. Vi använder spillvirket i produktionen till uppvärmning av fabrikslokalerna och 2015 lanserade vi ett ”mera grönt”-tillvalspaket med energieffektivare vitvaror, solceller och braskamin med täljsten. Dessutom är standardluckan i köket svanenmärkt.

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?