Solen är din taklampa

För de flesta svenskar är solen det bästa som finns. Så fort den kikar fram tar vi vara på varje minut. När den försvinner igen längtar vi efter den. Att den fyller oss med energi kan inte vara mer sant. Och precis på samma sätt som vi mår bra av solen kan ditt hus göra det också.

Börja på topp!

När du bygger hus med SmålandsVillan gör du ett långsiktigt val som gynnar nästa generation. Till största möjliga mån ser vi till att ligga långt fram i frågor om miljö och hållbarhet i alla led. Solenergi på taket är bara ett av många exempel på hur du kan värna om världen lite extra, men också höja värdet på ditt hus vid en eventuell vidareförsäljning. Som ett av våra gröna tillval kan du välja att utrusta huset med solpaneler – installationen pågår under byggtiden och ligger färdigt på taket så fort det är inflyttningsklart.

Myten om det solfattiga landet

Vad man än tror har Sverige ungefär lika många soldagar som länderna i Centraleuropa, beroende på vart i landet man bor. Dessutom producerar solpanelerna även el under de gråare dagarna. Faktum är att de blir mer effektiva ju kallare det är. Vårt nordliga klimat räcker således gott och väl för att få ett överskott på energi under årets ljusare månader – energi som sedan säljs vidare till elbolag helt automatiskt! På så sätt växer spargrisen och du får råd att täcka elförsörjningen den mörkare tiden på året också.

Bättre att lägga pengarna på taket än i madrassen

Utvecklingen går fort framåt och i en tid då de flesta vill bidra till en positiv klimatpåverkan ser vi fler och fler framtidsinvestera i solenergi. Inte nog med att du kan spara flera tusenlappar per år i rena elkostnader, du kan också söka bidrag av länsstyrelsen på 20 % av hela investeringen – dvs den totala summan på allt material och arbete. Eftersom överskottet av den producerade elen dessutom skickas vidare till försäljning betyder det att du kommer få bra betalt för din el. 

OBS. Du kan själv välja vilket elbolag du vill sälja till, så tänk på att kolla runt ordentligt innan du bestämmer dig då ersättningen kan variera kraftigt från bolag till bolag.

En grön och skön framtid

Men solpaneler innebär så mycket mer än bara ekonomisk vinning. Framförallt är det bra för miljön, och genom att ta tillvara på solens energi får du en elförsörjning helt på naturliga resurser. Med solpaneler på taket produceras lika många kilowattimmar som värme, varmvatten och ventilation gör av med på årsbasis*. Som pricken över i:et har panelerna ofta långa garantier, 25-års effektgaranti och är nästan helt underhållsfria. Skulle panelen bli smutsig brukar det räcka med att spola rent med trädgårdsslangen, men under normala omständigheter ska du inte behöva röra solpanelerna på 30 år – och det är betydligt mycket mer än vad man kan säga om de flesta elektroniska produkter.  

En minst sagt hållbar investering för framtiden!

*Uträkningen gäller vårt stora paket på 6 kw och 20 celler, med en husyta på ca 150m2.

Tre myter om solenergi

  1. ”SOLEN MÅSTE VARA FRAMME FÖR ATT PANELERNA SKA PRODUCERA EL.”
    Sanningen är att det räcker med vanligt dagsljus. På många sätt är Sverige idealiskt då mycket och stark sol kan överhetta panelerna, vilket gör att de går ner i effekt.

  2. ”PAY-OFF TIDEN LIGGER PÅ 15-20 ÅR.”
    Oftast har de flesta betalat av sin investering redan efter 10 år. Därefter kan man skörda solens frukt utan kostnad minst 20 år framöver.

  3. ”FALLER SKUGGA PÅ EN DEL AV SOLPANELEN SLÄCKS HELA RADEN.”
    Bara den skuggsatta sektionen av panelen kopplas bort. Resterande del av panel och panelrad fortsätter att producera el precis som vanligt. 

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog