Trädgårdstips del 1: Planera och anlägga trädgård

När fåglarna börjar kvittra och solen tittar fram börjar man längta efter att få sätta sig och njuta i trädgården. Tänker man till i början och lägger en bra grund är det lättare att fortsätta utveckla trädgården efterhand som man bor in sig. SmålandsVillan ger dig de bästa tipsen för trädgården och vi börjar med hur du ska tänka när du anlägger den!

Tänk över trädgården redan när huset placeras på tomten

Redan när du ska placera huset på tomten ska du tänka på din blivande utemiljö. Hur är väderstrecken? Vart går solen upp och ner? Finns det någon utsikt att ta hänsyn till? När är du hemma? Vill du ha sol på dagen eller kvällen?

Titta på tomtens naturliga förutsättningar. Är det åkermark eller skogsmark? Olika växter trivs på olika platser och kräver olika mycket omvårdnad och skötsel. Fundera över när du tänker vara i trädgården. Reser du alltid bort över sommaren är det ingen idé att plantera växter som blommar som finast just då.

Husets entré och garageuppfart är det första du ser varje dag. Lägg därför lite extra krut här. Har du en begränsad ekonomi kan du välja att anlägga trädgården i olika skeden. Planera utemiljön så mycket som möjlighet redan från början.

Gör en grovskiss över hur du vill anlägga trädgården

Sätt er ner och gör en grovskiss på papper där du ritar upp sittplatser, gångar, rabatter, träd och buskar. Fundera över vilken stil du vill ha på din trädgård och om du vill ha möjlighet till ljussättning i trädgården. Då kan du passa på att förbereda med slang så du slipper gräva en gång till. Vad vill du ha i din trädgård när du anlägger den? En lekyta med sandlåda och gungor eller ett växhus och ett stort grönsaksland eller bara växter och träd? Planera i zoner som tillexempel odla, leka och umgås. Varje plats i trädgården fyller en funktion.

Tänk på vart solen går upp och ner och att olika växter trivs i olika klimatzoner. En rabatt mot en solig vägg kan klara vissa typer av växter. Läs på eller fråga i butiken vilka växter som trivs i olika zoner. Satsa gärna på en bas av perenner som kommer tillbaka och blommar år efter år. Det finns även vintergröna växter som håller sig vackra på vintern.

Glöm inte bort att tänka insynsskydd. Kanske vill du inte sitta på uteplatsen och spana in till grannarna? Men tänk på att höga häckar och staket kräver bygglov. Kolla med din kommun.

Samla trädgårdsinspiration

För att få inspiration när du ska anlägga din trädgård kan du kika på trädgådstips från andra som inrett sin trädgård, prata med vänner och gå på en promenad och kika hur andra har byggt upp sin trädgård. På nätet finna massor av inspiration att hämta. Känns det övermäktigt? Du behöver inte göra hela trädgården på en gång. Ta en del i taget. Vi hoppas du fått nytta av våra trädgårdstips och önskar dig stort lycka till.

Missa inte tipsen i del 2

Skapa en harmonisk trädgård

En trädgård blir verkligen som man själv vill. Enkel och lättskött om man önskar det eller fylld av blomsterprakt, fruktträd och stort trädgårdsland om man vill det. I SmålandsVillans andra del med trädgårdstips ger vi dig råd om hur du skapar harmoni i trädgården!

Läs hela artikeln

Missa inte tipsen i del 3

En mysig och skön uteplats

Precis som när det gäller inredningen inne i huset gäller det att känna sig för i trädgården och fundera och bo in sig. Här bjuder vi på de avslutande tipsen och inspiration för din trädgård!

Läs hela artikeln

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?