Trädgårdstips del 1: Anlägg din trädgård

När fåglarna börjar kvittra och solen tittar fram börjar man längta efter att få sätta sig och njuta i trädgården. Tänker man till i början och lägger en bra grund är det lättare att fortsätta utveckla trädgården efterhand som man bor in sig. SmålandsVillan ger dig de bästa tipsen för trädgården och vi börjar med hur du ska tänka när du anlägger den!

Tänk till redan när huset placeras

Redan när du ska placera huset på tomten ska du tänka på din blivande utemiljö. Hur är väderstrecken? Vart går solen upp och ner? Finns det någon utsikt att ta hänsyn till? När är du hemma? Vill du ha sol på dagen eller kvällen?

Titta på tomtens naturliga förutsättningar. Är det åkermark eller skogsmark? Olika växter trivs på olika platser och kräver olika mycket omvårdnad och skötsel. Fundera över när du tänker vara i trädgården. Reser man alltid bort över sommaren är det ingen idé att plantera växter som blommar som finast just då. Planera utemiljön så mycket som möjlighet redan från början.

Reser man alltid bort över sommaren är det ingen idé att plantera växter som blommar som finast just då.

Husets entré och garageuppfart är det första du ser varje dag. Lägg därför lite extra krut här. Har du en begränsad ekonomi kan du välja att anlägga trädgården i olika skeden.

Fundera på om du vill ha möjlighet till ljussättning i trädgården redan när ni förbereder tomten. Då kan ni passa på att förbereda med slang så ni slipper gräva en gång till.

Ta tillvara på stenar och stubbar

Ta tillvara på det som redan finns på tomten. När man bygger nytt måste tomten göras iordning och då kan man hitta ”skatter” som man kan spara och använda i trädgården. Stenar är användbara i olika storlekar, kanske kan du göra något roligt av en stock eller varför inte en liten stubbe? Använd fantasin.

Att så gräsmatta på hösten ger ett snabbare resultat än på våren.

Så eller rulla gräsmatta? Det är en stor ekonomisk skillnad på dessa. Rulla gräsmatta går fort, ger ett snabbt resultat men blir dyrare än att så. Här gäller det att ställa sig frågan vad som betyder mest, pengarna eller tiden. Kom ihåg att så på hösten ger ett snabbare resultat än på våren, det tack vare att marken är mer uppvärmd på hösten vilket gör att fröna gror snabbare. Oavsett vilket sätt eller vilken tid man anlägger sin gräsmatta är underarbetet väldigt viktigt för slutresultatet.

Missa inte tipsen i del 2

Skapa en harmonisk trädgård

En trädgård blir verkligen som man själv vill. Enkel och lättskött om man önskar det eller fylld av blomsterprakt, fruktträd och stort trädgårdsland om man vill det. I SmålandsVillans andra del med trädgårdstips ger vi dig råd om hur du skapar harmoni i trädgården!

Läs hela artikeln

Missa inte tipsen i del 3

En mysig och skön uteplats

Precis som när det gäller inredningen inne i huset gäller det att känna sig för i trädgården och fundera och bo in sig. Här bjuder vi på de avslutande tipsen och inspiration för din trädgård!

Läs hela artikeln

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?