Trädgårdstips del 2: Så skapar du en mysig och avkopplande trädgård

En trädgård blir det du själv vill och gör den till. Enkel och lättskött eller fylld av blomsterprakt, fruktträd och stort trädgårdsland om du önskar det. I SmålandsVillans andra del med trädgårdstips ger vi dig råd om hur du skapar en mysig trädgård och utemiljö!

Håll den röda tråden i hela trädgården

Entrén är det första dina gäster möts av men ofta glöms denna bort då många satsar på att bygga trädäck och altan och fokuserar på husets baksida.

Framsidan på huset får gärna ha en öppen plats som gör att trädgården känns luftig och välkomnande. Satsa gärna på lite lägre växter på framsidan än på baksidan. Blomkrukor, fina siffror på huset, en namnskylt eller en personlig brevlåda är dekorationer som smyckar ingången på ett trevligt och välkomnande sätt. Se till att hålla en röd tråd och samma känsla när du planerar för hur entrén och trädgården ska se ut.

Belysning i trädgården

Med hjälp av stämningsfull belysning i trädgården så som ljusslingor, lyktor och ljus kan du skapa en annan dimension under de mörka timmarna och en mysig trädgård. Det blir väldigt stämningsfullt när det skymmer på kvällen! Det finns mer och mer solcellsdriven belysning till trädgården vilket gör att man slipper tänka på el dragningen.

Skapa rumskänsla i trädgården

Ett trädgårdstips är att försök att skapa en rumskänsla även i trädgården, ett rum för lek, ett rum för umgänge och ett för avkoppling, odling och så vidare. Placera gärna ut flera olika sittgrupper ute i trädgården. På så vis kan du ta tillvara och utnyttja hela trädgården på ett annat sätt. Kanske kan du till och med anlägga ett trädäck ute i trädgården? Omringa gärna sittplatsen med några buskar, rabatter eller träd för att göra den ännu mer inbjudande.

Med en slingring gång av sten får du en mysig och hemtrevlig trädgård. Gör inte gångarna spikraka, utan låt dem gärna slingra på ett naturligt sätt. Mjuka upp intrycket ytterligare med hjälp av runda krukor och växter.

Odla och plantera vackert i din trädgård

En av fördelarna med att ha en egen trädgård är att du har möjlighet att kunna odla och plantera egna fruktträd, grönsaker och blommor. Grönsaker kan odlas i allt från hinkar och pallkragar till stora trädgårdsland och man ser det gro relativt snabbt. Du kan dessutom skörda det samma sommar. Fruktträden däremot tar lite längre tid på sig. Men även om det tar några år innan fruktträden börjar ge frukt så är det en härlig känsla när de första frukterna kommer. Även om det tar några år innan fruktträden börjar ge frukt så är det en härlig känsla när de första frukterna kommer.

Blanda gröna växter med färgsprakaden blommor och se till att välja blommor som blommar under olika tider på året.

Många av våra husmodeller har kontakt med trädgården direkt från köket, vilket ger dig möjligheten att ha en liten köksträdgård med exempelvis kryddor i närheten av matlagningen.

Att ha fruktträd, bärbuskar och lite grönsaker innebär inte att man måste safta och sylta. Känslan av att kunna hämta äpplet direkt från trädet eller plocka solvarma vinbär från busken till pajen eller filen är underbart och en otrolig vardagslyx.

Din trädgård är föränderlig

Tänk på att både din trädgård är föränderlig och kan anpassas efter behov. Sandlådan kan byggas om till odlingsbädd eller varför inte en damm, gungställningen kan bli hammock och i den skyddade lekhörnan passar vilstolen perfekt för en stunds avkoppling. Vi hoppas att dessa trädgårdstips ger dig inspiration. Allt hänger på din kreativitet och ambition med trädgården. Men hur du än vill ha det – glöm inte att njuta av fågelkvittret och möjligheten att ha en egen trädgård. 

 

Missa inte tipsen i del 1

Så anlägger du din trädgård

När fåglarna börjar kvittra och solen tittar fram börjar man längta efter att få sätta sig och njuta i trädgården. Tänker man till i början och lägger en bra grund är det lättare att fortsätta utveckla trädgården efterhand som man bor in sig.

Läs hela artikeln

Missa inte tipsen i del 3

En mysig och skön uteplats

Precis som när det gäller inredningen inne i huset gäller det att känna sig för i trädgården och fundera och bo in sig. Här bjuder vi på de avslutande tipsen och inspiration för din trädgård!

Läs hela artikeln

Vill du veta mer om huset?

Hör av dig till oss!

Hur vill du att vi kontaktar dig?