Trädgårdstips del 3: En mysig och skön uteplats

Precis som när det gäller inredningen inne i huset gäller det att känna sig för i trädgården och fundera och bo in sig. Här bjuder vi på de avslutande tipsen och inspiration för din trädgård!

Uteplats i sten eller trä?

Husets placering lägger grunden för din utemiljö. När det gäller att anlägga uteplats ska man först fundera på vilket material man vill ha. Ska den vara stensatt eller i trä? Sedan kommer frågan vad man vill använda den till och hur stor den ska vara. I vilket väderstreck ska den ligga? Gillar man att sitta i solen eller föredrar man skugga? 

Anlägger man en uteplats runt hörn kan man få både morgon- och kvällssol.

Ett bra sätt är att utnyttja utformningen på huset. Anlägger man en uteplats runt hörn kan man få både morgon- och kvällssol. Vilket också gör att man får en naturlig del av uteplatsen i skugga mitt på dagen. Har man ett vinkelhus kan man dessutom få en mer väderskyddad del då uteplatsen skyddas av huskroppen från två håll. Utgå alltid från dina och familjens behov istället för rådandet trender.

Var inte rädd för att överdriva mängden detaljer på din altan desto fler detaljer du har desto mer ombonad och mysig blir altanen.

Din trädgård är föränderlig

Tänk även på att trädgården är föränderlig och kan anpassas efter behov. Sandlådan kan byggas om till odlingsbädd eller varför inte en damm, gungställningen kan bli hammock och i den skyddade lekhörnan passar vilstolen perfekt för en stunds avkoppling. Allt hänger på din kreativitet och ambition med trädgården. Men hur du än vill ha det – glöm inte att njuta av fågelkvittret och möjligheten att ha en egen trädgård.

Missa inte tipsen i del 1

Så anlägger du din trädgård

När fåglarna börjar kvittra och solen tittar fram börjar man längta efter att få sätta sig och njuta i trädgården. Tänker man till i början och lägger en bra grund är det lättare att fortsätta utveckla trädgården efterhand som man bor in sig.

Läs hela artikeln

Missa inte tipsen i del 2

Skapa en harmonisk trädgård

En trädgård blir verkligen som man själv vill. Enkel och lättskött om man önskar det eller fylld av blomsterprakt, fruktträd och stort trädgårdsland om man vill det. I SmålandsVillans andra del med trädgårdstips ger vi dig råd om hur du skapar harmoni i trädgården!

Läs hela artikeln

Vi hjälper dig

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?