Gör vårfint i din trädgård

Efter den mörka hösten och vintern är det många av oss som nu längtar efter vår och sol! På våren är det perfekt att ta tillfället i akt att fixa i sin trädgården, njuta av fåglarnas sång, solens första strålar och ge plats för nya skott i rabatterna. Ta del av våra enkla tips på hur du gör trädgården redo för sommarsäsongen.

1. Rensa och klipp bort det vissna

Börja med att rensa upp i trädgården, kratta bort löv på gräsmattan, plocka upp pinnar och klipp bort gamla växtrester i rabatterna. Våren är inte tiden då träden vanligtvis beskärs, men plocka bort brutna grenar eller grenar som visar tecken på sjukdom. På perennerna kan du klippa bort vissna stjälkar och blad, men var försiktig så du inte klipper bort knoppar och skott.

2. Ge kärlek för den perfekta gräsmattan

Många husägare drömmer om en grön och frodig gräsmatta. Gödsla gräsmattan med hönsgödsel eller annan gräsgödsel som gör den grön och fin. Klipp gräset cirka en gång i veckan och kratta upp det nerklippta gräset. Undvik att klippa för kort eftersom det kan skada grässtråna.

3. Ge ogräset en match

Det lönar sig att börja rensa bort ogräset tidigt innan det hunnit få för mycket rötter.

4. Odla vackra blommor och ätbara härligheter 

Nu är det dags att så sommarblommor och grönsaker som behöver förkultiveras inomhus innan de planteras ut. Täck jorden med ett plasttäcke som håller jorden varm och fuktig. Frön och groddar behöver massor av vatten och näring för att kunna växa. På växternas blad kan du utläsa om de är näringsfattiga. Är de ljusgröna saknar de oftast näring.

Tänk vad underbart att få gå ut i landet på sommaren och hämta sin egen sallad, tomter eller gurka. Redan nu kan du sätta ner morötterna i jorden, även spenat och persilja gillar ett svalare klimat.

5. Övervintrade växter behöver acklimatiseras

Passa dig för att sätta ut dina övervintrade växter för tidigt. När du minst anar kommer det en köldknäpp vilket kan innebära slutet för dem. Innan du plockar fram dem från vinterförvaringen bör du fundera på vart växterna kan komma ifrån. Olivträdet till exempel som kommer från de varmare breddgraderna mår bäst om det får starta inomhus eller i ett inglasat rum. Vårsol i kombination med frusen mark kan ta död på många växter. Ett tips kan vara att skydda dem med juteväv eller lakan.

På våren ska växterna sakta börja gödas. Starta med en halv dos och öka intervallet sakta men säkert.

6. Inventera trädgårdsboden

Inventera ditt förråd av trädgårdsredskap och se till att de är i god form. Behövs det införskaffas något nytt? Kanske några nya fina krukor eller en räfsa?

7. Sätt stopp för sniglar och matglada rådjur

Nu kan du börja kika efter de första sniglarna. Bäst är att hålla dem borta innan de hunnit föröka sig. Har du planterat tulpanlökar och inte vill ha dem uppätna av rådjuren kan du försöka skydda dem med ett nät.

8. Gör vårfint på entré och uteplats

Vad är mer välkomnande än ett vårigt blomsterarrangemang på farstubron? Töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. Plocka fram dina utemöbler, några kuddar och filtar och slå dig ner med en kopp kaffe och njut av våren!

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog