Vi spanar in i framtiden

Flexibla hus, smarta funktioner, närhet till naturen och en grönare vardag är något vi önskar oss i våra framtida boenden. Vår verksamhetsutvecklare Jessica Johansson har spanat in i framtiden och tittat på hur våra hem kommer att kunna se ut. Spännande, eller hur? Här kommer en sammanfattning från trendspaningen!

Våra beteenden förändras

Framtidens generationer kommer inte att se upp till tidigare generationer som vi tidigare gjort utan vi kommer iället att vilja skapa våra egna vägar i livet. Vi hittar våra lösningar efter vårt eget tycke och smak.

Lugn, harmoni, trygghet och enkelhet blir allt mer prioriterat. Den inre resan kommer att bli mer betydelsefull än att resa runt i världen.

Det blir än mer fokus på djupa relationer, familj och vänner. Närhet till smarta funktioner som underlättar vardagen blir allt mer viktiga.

Den minimalistiska stilen

Framtidens generationer kommer att vara trötta på stress och alla intryck som tas in. Närheten till naturen blir essentiell och vi söker än mer lugn, harmoni och en ombonad känsla. Därför kommer våra framtida boenden att behöva möta människors behov av frihet. Vi kommer att fokusera mer på att sova bra, äta rätt och göra rätt saker.

Spara blir det nya slösa!

Synen på det materiella förändras och vi kommer att inse att vi överkonsumerar. Vi kommer att föredra kvalitet före kvantitet. Ordet normcore, trendtrötthet är något vi får vänja oss vid då vi blir trötta på alla val som ska göras och vi kommer att sträva efter enkelhet.

Vi sätter värde på gamla och använda saker, gamla ting kommer att få en helt ny funktion med twist. Old is the new black! Historian bakom en möbel eller en pryl blir mer viktig och slitet och använt kommer att vara nyckelord.

Rumsgränserna flyter ut

I dagens samhälle finns detmånga ”varannan vecka-familjer” där man ena veckan är två personer i hemmet, för att i nästa vecka vara sex personer. Det gör att boendetrenderna kommer röra sig mot att de äldre har en del av boendet och de yngre en annan. 

Rummet i våra hus kommer att få en annan betydelse och flexibilitet blir allt mer viktigt. Familjen kommer att ha behov av små, flexibla ytor där var och en kan hitta sin egen plats i hemmet för sina aktiviteter, till exempel att dra sig undan med en läsplatta eller smartphone.

Vi kommer att vilja växla mellan samvaro och att kunna skärma av eftersom vi tröttnar på allt ljud och brus runt oss. Våra rumsgränser flyter ut och vi strävar efter att ha allt i vår närhet. Vardagsrum och kök kommer att gå ihop och funktionerna samlas på samma yta. Våra sovrum får en annan betydelse än de har idag och kombineras med arbetsrummet. 

Större fokus på vår hälsa

Mycket tyder på att vi kommer att ha ett större fokus på vår hälsa och vårt välbefinnande. Badrummet kommer att bli ett slags hälsovårdsrum som har en flytande gräns till exempelvis sovrummet. Här söker man upplevelse, lugn och stillhet.

Smarta ytor, flyttbara väggar och smart förvaring

Många upplever idag att det är dyrt att leva och bo. Vi kommer därför att försöka att få in fler funktioner på samma yta och ställer högre krav på att ytorna ska kunna användas smart. Kanske kommer ett kök att hittas bakom luckor och sängarna fällas ner från väggen. Allt för att utnyttja ytorna maximalt. Med hjälp av flyttbara väggar kan en femrummare omvandlas till enrummare på ett ögonblick.

I stort sett alla människor känner att de idag har för lite förvaringsmöjligheter, vilket ställer högre krav på flexibla förvaringssystem i våra framtida boenden.
Kanske kommer vi att förvara saker dolt under golvet eller i taket.

Vi delar på ägandet och våra tillhörigheter

Det blir också allt viktigare att dela på saker i stället för att äga. Kanske kommer vi att leasa vårt boende istället för att äga det? Vi kommer troligtvis även att dela på funktioner som tvättstuga, gräsklippare etc.

Det kommer med all säkerhet att finnas gemensamhetsutrymmen både på markplan och på husets tak. I många områden kommer det att finnas cykelpooler och enstaka bilar att hyra per timme.

Mer grönt och hållbart

Idag är vi väldigt miljömedvetna vilket speglar sig i att vi väljer det gröna. Fler människor kommer att vilja bo i gröna bostäder som är miljöklassificerade. Vi kommer att kunna se fler plus- och nollenergihus med solpaneler på taken då den gröna energin som produceras från solpanelerna skapar frihet för de boende.

Man får med hjälp av solpaneler sin egen energiförsörjning och blir mindre beroende av växlande energipriser.

I framtiden kommer vi att odla mer själva och hitta gröna tak och växthus även i stadsmiljöer. Gemensam odling är också en väg till gemenskap och vi kommer att ha mer grönt i våra inomhusmiljöer.

Det digitala ger oss nya möjligheter

Vi kommer med största sannolikhet att se mängder av tekniska funktioner som underlättar vårt hem och vårt hushållsarbete. Visst vore det väl underbart med ett hem som städar och dammar sig självt, en tvättstuga som tvättar all tvätt och sedan stryker den och viker in den i garderoben. Eller vad sägs om ett kylskåp som beställer hem mat från affären när kylskåpet börjar bli tomt?

I år introducerar vi möjligheten att via VR – virtual reality - vandra runt i vårt hus Villa Drömminge via nätet och uppleva huset precis som det kommer att se ut när det är klart och detta är bara början.

Det digitala kommer att bli allt viktigare i framtiden då vi kommer att ha än mindre tid. Redan nu kan du bygga ditt boende hos oss online via vår Husbyggare. Här ges du möjlighet att själv designa ditt hus utifrån de val som finns tillgängliga för vår produkt. Du kan i lugn och ro sitta hemma och rita upp ditt framtida hus via webben på husbyggaren.smalandsvillan.se.

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog