Vi spräcker tre myter om solceller

Vi har väl alla hört de klassiska försvaren till varför man inte ska investera i solceller för solel. Därför tänkte vi nu slå hål på tre av de vanligaste myterna.

Det är dyrt och tar lång tid att räkna hem investeringen

Trots att många svenskar värnar om miljön är det fortfarande en stor del som anser att det är för dyrt med klimatsmarta lösningar som solceller. Investeringskostnaden avskräcker många.

Sanning

Du kan se solceller som en sparform. Med en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kr per år. Det betyder att avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent, vilket är bättre än bankräntan. I genomsnitt har du betalat av din solcellsinvestering på ungefär 15 år. Man beräknar att solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket betyder att du har gratis el de följande 20 åren.

De kommer att skada mitt hus och sänka värdet

Många oroar sig för att solcellerna kommer att orsaka skador på hustaket och göra det svårare att sälja huset i framtiden.

Sanning

Det är snarare tvärtom, eftersom solceller sänker driftkostnaderna och därmed höjer värdet på huset. Miljöanpassade hus spås dessutom bli attraktiva på bostadsmarknaden i framtiden. Solceller skadar inte huset alls, utan monteras lätt dit ovanpå takpannorna.

Solen skiner inte tillräckligt i Sverige

Sverige är välkänt för sitt vintermörker, så det kanske är svårt att tro att det kan vara en optimal lösning med solceller. Bor du dessutom i Norrland kan det kännas ännu mer tveksamt.

Sanning

Det är visserligen sant att solceller producerar mindre under vintern i Sverige. Men eftersom vi har långa dagar och många soltimmar på sommaren (men även under vår och höst), så producerar du mer el än vad du kan använda. Då kan du sälja tillbaka överskottet till elbolaget och du får avdrag eller tillgodo på elräkningen. Du kan sedan använda dessa pengar för att köpa el under de mörkaste vintermånaderna. Dessutom producerar solceller el även om det är molnigt. Till exempel vid lättare molnighet når panelerna så mycket som 50 procent av sin maxkapacitet.

Läs våra inspirerande artiklar

Sju fakta om solceller du måste känna till

Utvecklingen har under de senaste åren gått snabbt framåt och solceller i dag är en helt annan sak jämfört med de solceller som fanns för bara några år sedan. Läs det du måste veta om solceller!

Läs hela artikeln

Läs våra inspirerande artiklar

Smarta tips för ditt hem

Så får du en grönare vardag i ditt hem

Känner du också att du vill göra mer för miljön? Tänk på att det inte är de stora radikala förändringarna som gör mest skillnad.  Tänk istället på de små vardagliga sakerna som du gör upprepade gånger.

Läs hela artikeln

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog