Beställ katalog
  • Inredning

Din guide till julmyset

Julen närmar sig och det är dags att få till lite härlig julstämning hemma. Vi vet att det inte alltid är så lätt att få tiden att räcka till, så här kommer några enkla, snabba tips för julmyset.

Låt naturen flytta in

Trä och andra naturmaterial ligger helt rätt i tiden. Pynta bordet med granris, äpplen, kottar och julens alla kryddor som stjärnanis, kanel och kardemumma. Häng upp kottar i granen eller gör en fin stjärna av nerfallna pinnar. Granris, kottar eller lingonris passar också fint i en krans till dörren – både inomhus och utomhus – eller som bordsdekoration.

Sprid ljus i mörkret

I mörka december skapar alla små juleljus skapar välbehövlig hemtrevnad, både inomhus och sett utifrån. Men med dagens elpriser kan det vara smart att se till att din julbelysning har LED-lampor, de är nämligen så mycket mer energisnåla än gamla tiders glödlampor. När det gäller formen är det fritt fram att mixa eller matcha. Men visst blir det extra hemtrevligt med en blandning av fler olika typer av ljus, både elektriska och levande. Glöm bara inte bort att släcka de levande ljusen efter dig.

Tips: Adventsstjärnan måste inte hänga i fönstret. Testa att ha den på ett sidobord – eller varför inte hänga upp flera stjärnor i grupp som en installation?

Låt julens växter blomma

Få saker sätter julstämningen som doften av hyacint, och dessutom får du mycket stämning för pengarna. Men bland julens växter finns något för alla stilar och smaker. Varmt aprikosfärgade amaryllis är till exempel alltid stilrent vintervackert. Och glöm för all del inte granen: inget slår doften som sprider sig i huset när granen får flytta in. Har du inte plats för en stor gran finns det många fina varianter av rumsgranar. Eller varför inte bara lite granris i vaser och krus?

Tips: Du måste inte välja röda julblommor, men om din inredning går i sobra toner blir julröda julstjärnor och amaryllis ett trendigt blickfång.

Fyll huset med doften av jul

På tal om dofter: spä på julkänslan ytterligare med att baka pepparkakor (köpedeg är helt okej), värma glögg och äta clementiner. Eller ta genvägen med juldoftande ljus. Kryddnejlikor instuckna i apelsiner är också en väldoftande klassiker. Upphängda med röda band för en klassisk känsla, eller liggande på ett fat för en mer stilren look.

Tips: Gör en fin apelsingirlang. Ta små pepparkaksformar och stansa ut figurer av apelsinskal, trä upp på snöre och häng upp på valfri plats. Bra pyssel att göra tillsammans med barnen.

Pynt som skapar traditioner

Julen handlar om traditioner, och att fylla ditt hus med små personliga saker hjälper dig att skapa dina egna. Kanske har du sparat de där gamla julkulorna eller tomtarna från mormor? Kanske har barnen skapat något fint julpynt? Med små personliga detaljer blir ditt hem extra julmysigt utan att det behöver kosta pengar.

Ta dig tid att njuta

Och du, passa på att ta en paus från julstöket då och då. Det är till exempel helt okej att sitta i soffan och mumsa choklad framför en dålig julfilm när barnen gått och lagt sig. Julen är till för att njutas av, på valfritt vis. Ha nu en riktigt god jul! 

Peder Lorentzon Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.