Beställ katalog
  • Inredning

Skapa en mysig och välplanerad hall

Hallen är det första vi möts av när vi och våra gäster kommer hem. De flesta känner nog igen sig i att det ofta kan kännas som lite kaos i hallen där alla skor, jackor, mössor, fritidskläder och skolryggsäckar ska få plats. Med lite struktur, planering och smart förvaring kan man lättare hålla ordning och få en trevlig, stämningsfylld och välkomnande hall.

Sortera och rensa undan

Se till att varje höst och vår rensa undan kläder som inte används för säsongen. Foppatofflorna behöver inte stå framme under vinterhalvåret och mössor och vantar behöver inte ligga i lådorna under sommaren. De plagg man inte använt på ett år eller två kan man säkert leva utan och kan kanske skänka till ex en hjälporganisation.

Måla gärna väggarna i hallen i en lite mörkare kulör då synd inte all smuts så lätt.

Stämningsfull belysning

Hallens belysning är jätteviktig. Se till att ha bra takbelysning för att kunna hitta rätt kläder och alla saker. Sätt gärna upp en fin väggbelysning eller placera en lampa på ett avlastningsbord. Detta skapar en mysig stämning i hallen.

Praktisk förvaring

Se till att ha en bra klädförvaring i hallen. Utgå ifrån dina och familjens behov och hitta rätt förvaringslösning till just din hall. Se till att få plats med både öppen och dold förvaring. Skjutgarderober är perfekta i hallen eftersom de rymmer mycket kläder och skor dessutom döljer skjutdörrarna allt i garderoben.

Ett tips är att förvara kläderna i garderoben som du bär dem på kroppen, skorna längt ner och mössor och vantar högst upp. Få upp så mycket som möjligt på väggarna. Idag finns det väldigt många snygga krokar och knoppar på marknaden. Kanske finns det en innerdörr i närheten av hallen som kan utnyttjas till förvaring. Det finns speciella dörrkrokar och fack som rymmer mycket.

Gör det enkelt för barnen

Se till att alla i familjen får ett eget fack/plats att förvara sina kläder på. Köp plastbackar eller korgar där barnen kan ha sina mössor och vantar. Märk upp med namn så är det lättare att allt hamnar på rätt plats. Något man ofta glömmer är att barnen inte når upp att hänga sin jacka i samma höjd som vi vuxna. Se till att det finns krokar i rätt höjd där de kan hänga sin skolväska och sin jacka så de inte hamnar på golvet.

Funktionell och skön sittplats

Finns det plats så se till att det finns en stol eller bänk med klädd dyna att sitta på i hallen. Du kan till och med hitta en bänk med förvaring under locket.

Utnyttja utrymmet under trappan

Oftast används inte utrymmet under trappan. Här kan du förvara massor av kläder. Placera en byrå under trappan eller varför inte snickra en platsbyggd förvaringslösning?

Förvaring innanför dörren

Det finns många snygga och praktiska korgar på marknaden som man kan hänga precis innan för dörren. Här kan man förvara mössor, vantar, scarfar mm samt slänga av sig det man har i handen när man kommer genom dörren. Detta har en förmåga att annars bara ligga slängt på en bänk eller så.

Häng också upp ett nyckelskåp eller krokar att hänga nycklarna på innanför dörren så hittar man dem smidigt när man ska gå ut nästa gång.

Pryd din hall med korgar och fina askar

Ofta har småsaker en förmåga att samlas i hallen. Har du en bänk eller hylla i hallen så pryd den med små korgar eller askar. I dessa kan du sedan förvara småsaker. Då slipper du ha dem liggandes runt om i hela huset och har koll på vart du har sakerna.

Hoppas du har fått lite tips och idéer inför kommande vintersäsong.

 

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Helen Hedlund Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.