Beställ katalog
  • Inredning

Skapa ett rofyllt och harmoniskt sovrum

I sovrummet hämtar vi kraft och energi. Förutom att du spenderar nattens timmar i sovrummet kanske du vill kunna titta på tv, sminka dig, klä på dig och läsa en härlig bok innan du somnar. Vi vill hjälpa dig att göra sovrummet trivsamt och rofyllt och ger dig här tips för att skapa rätt förutsättningar för avkoppling!

Välj rätt färger

Välj lugna och varma färger på sovrummets väggar. Färger som ligger nära vår natur skapar ett rogivande intryck, exempelvis varm gråskala, blått, grått, grönt, brunt eller beige. Starka färger som gult och orange passar mindre bra eftersom de är väldigt intensiva och kan göra att vi svårare kopplar av.

Gröna växter i sovrummet är ett måste eftersom de både ökar trivsel och harmoni i rummet men även rensar luften.

Skapa en lyxig känsla med textilier

Med hjälp av textilier dämpar du ljudnivån och skapar en lyxig känsla. Hellånga fodrade gardiner dämpar både ljud och stänger ute starkt ljus. Gardinerna får gärna vara ljusa och svalla från golv till tak vid sidan om fönstren, vilket skapar en lyxig och mysig hotellkänsla. Välj en klädd sänggavel vilket ger rummet en mjukare känsla.
Lägg ett fint överkast och en pläd på sängen, avsluta med flera kuddar gärna i accentfärger som puderrosa, gråblått och dovgrönt. Avsluta med en mjuk och härlig matta att sätta fötterna på när du vaknar. 

Välja säng med omsorg

Sängen är vår viktigaste möbel där vi tillbringar en tredjedel av våra liv, välj den därför med omsorg.
Innan du köper en säng är det bra att åka runt och prova olika modeller samt ta hjälp av kunnig butikspersonal. Din sovställning, vikt och kroppsform är avgörande för sängvalet. Placera gärna sängen på motsatt sida av dörren eftersom det skapar ett inbjudande intryck.

Rätt belysning

Välj en bra allmänbelysning i taket och placera sedan ut flera mindre ljuskällor i rummet. Sänglampan bör ha riktat ljus så att du ser om du ska läsa. Satsa på att hitta olika flera olika stämningsbelysningar. Sätt en fönsterlampa i fönstret och en lampa på exempelvis en byrå. Placera gärna en ljusslinga på väggen och sätt fram levande ljus och några fina ljuslyktor eller doftljus på olika platser vilket skapar ett mysigt intryck av rummet.

Ge plats för förvaring

Tänk på att inte övermöblera sovrummet eller inreda med för mycket detaljer, vilket kan ge ett oroligt intryck. Satsa på en snygg byrå, nätta sängbord och sänglådor som går att stänga till. Ett tips är en säng med dold förvaring.
Det finns många olika garderober på marknaden, använd gärna en garderob med skjutdörrar som går från golv till tak. Häng upp krokar på väggen för blusar och jeans vilket kan bli en fin detalj i rummet. Placera ut små vackra askar och skrin för förvaring av smink, smycken och småsaker. 

Det viktigaste av allt för en god sömn är att hålla datorer och mobiltelefoner utanför sovrummet. Med dessa tips hoppas vi att vi gett dig bra förutsättningar för att sova gott!

Joakim Oldenburg Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.