Kök för stora och små

I köket umgås man morgon, middag och kväll. Säkert tillbringar de flesta av er mer tid än så i köket eftersom det är en naturlig samlingspunkt för hela familjen. Här kan man pyssla och rita, spela spel och läsa läxor, äta nattmacka och läsa tidningen. Vad som än händer i köket vill barnen gärna vara nära. Därför tipsar vi om smarta inredningslösningar som låter barnen vara med, men föräldrarna ifred.

Se så det växer

Våren är på gång och solens strålar letar sig bestämt in i huset. Nu är en perfekt tid att plantera frön! Välj ätbara växter och plantor som snabbt växer sig stora, så att barnen nyfiket kan följa med från grodd till fullvuxen planta. På odla.nu finns många bra tips. Hjälp barnen så och placera sedan odlingen ljust. Våra husmodeller har många låga fönsterbräden som passar utmärkt då barnen lätt kan nå och sköta sina växter. Vi har också långsmala fönster där golvkrukor kan stå. Tänk vad spännande att få se en tomatplanta leta sig uppåt! 

Ett eget krypin

Eftersom barn vill vara där de vuxna är, men kanske inte har tålamodet att vänta med sin lek tills maten är klar så är det en bra idé att skapa en plats där barnen kan leka själva. Kojor av alla dess slag uppskattas av barn i alla åldrar. Släng ett lakan över köksbordet och inred med mjuka filtar och kuddar på golvet. Ta bort dörren på ett lågt köksskåp och dölj hålet med ett draperi så får barnen ett hemligt rum. Eller häng upp ett skynke i taket och låt tyget hänga ner till golvet likt en himmelssäng. När kojan inte används kan ni enkelt dra den åt sidan med hjälp av ett fäste på väggen.

Gör som de vuxna gör

Bygg ett eget miniatyrkök av en enkel plywoodlåda med lock och hjul. Måla lådan i valfri färg, men lämna en långsida. Här målar ni istället framsidan på en spis. På locket målar ni sedan ovansidan på spisen och gärna lite råvaror som barnen kan “laga mat” med. I lådan förvarar ni alla tillbehör, så som plastgrytor, koppar och stekspadar. För att göra det lilla köket så användbart som möjligt tipsar vi om att även använda lådan som en sittbänk. Med låsbara hjul och en sittdyna på locket kommer miniatyrköket snabbt bli en omtyckt möbel av hela familjen.

Har ni lite äldre barn kan ni istället låta dem hjälpa till på riktigt. Med vardagsporslinet längst ned i kökslådorna kan barnen själva duka fram sina tallrikar. Och med en utdragbar pall under köksskåpen vid diskhon kan de hjälpa till att skölja grönsaker samt diska. Häng även upp en rulle med grova pappersark på en vägg i köket så har hela familjen en plats där man kan skriva meddelanden och matförslag, eller rita roliga teckningar. Tre bra tips som våra följare vill se förverkligade i Barnsmarta Villan.