Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Finansiering

Funderar du på att köpa ett gammalt hus? Läs detta först.

Först och främst, vi fattar att gamla hus har sin charm och att bygga ett nytt hus kanske inte är för alla. Men låt oss ändå ta en titt på några saker som är bra att tänka på innan du skriver på köpekontraktet.

Köp inte grisen i säcken

Det är lätt att bli förälskad i hus, och när kärleksglasögonen sitter på är det lätt att bortse från eventuella varningsklockor som ringer angående skicket. Här är det bra att försöka få klart för dig vad det är du faktiskt köper. För på begagnatmarknaden är det du som köpare som har undersökningsplikt. Du kan alltså inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel du borde upptäckt vid din undersökning. En stor kontrast mot när du bygger hus med SmålandsVillans totalentreprenad

Undersök huset noga

Innan du skriver på är det en god idé att låta göra en besiktning av huset, vilket kan kosta allt från 8.000-20.000 kronor. Men du kan också behöva ta hjälp med saker som påpekats under besiktningen eller som inte ingick i besiktningen. Här kan du behöva konsultera en sotare, fuktsakkunnig, elektriker – med flera. Behöver du till exempel dra ny el i huset kan du räkna med runt 60.000 kronor för en normalstor villa – efter ROT-avdrag. Naturligtvis ska du också själv gå igenom huset noga och kolla så att allt fungerar.

Från avlopp till planer för framtiden

Om huset har egen brunn är det bra att ta ett vattenprov. Har det eget avlopp behöver du kontrollera att det är godkänt. Behöver det göras om kostar det ofta runt 100.000 kronor. Det kan även vara bra att prata med kommunen och se om det finns planer på kommunalt vatten och avlopp i framtiden. Att då behöva ansluta sig till det kostar nämligen en bra slant, 200.000 kronor är inte ovanligt. En titt i kommunens detaljplan eller översiktsplan är förresten heller ingen dum idé, inte minst om läget är lite lantligt. Det kanske kommer att se helt annorlunda ut om tio år. Tänk om du får ett grustag som närmaste granne?

Planerade renoveringar är en sak

Säkerligen finns det saker du vill eller behöver fixa i ditt hus. Kanske vill du renovera köket? Då är det sällan du kommer undan med mindre än 100.000 kronor, även om det naturligtvis kan variera stort beroende på dina val av material. Är det badrummet som passerat bäst före-datumet? Då är det inte ovanligt att behöva slanta upp 150.000-200.000 kronor. Låter det svettigt? Då finns ju ett prisvärt alternativ: att bygga en sprillans ny SmålandsVilla och få allt nytt och fräscht – som du vill ha det – från start.

Berg av flyttkartonger vid inflyttning i bytt hus

Alltid risk för överraskningar

Planerade renoveringar som mest har att göra med utseendet går ju alltid att skjuta på framtiden om plånboken protesterar – men när saker går sönder är det en annan historia. Och den hårda sanningen är att du i ett äldre hus alltid måste budgetera för överraskningar.

Fukt i källaren

Luktar det plötsligt mögel i källaren? Eller upptäcker du en mystisk fläck på väggen? Då kan det vara hög tid för dränering. Runt 100.000 kronor för en normalstor villa är inte ovanligt.

Taket börjar läcka

Hustak håller länge om de är utförda på rätt sätt. Men inte för evigt. Att byta tak kostar vanligtvis mellan 1.300 och 3.000 kronor per kvadratmeter.

Avloppsrör som spricker

Förhoppningsvis är det då ”bara” att byta ett rör som behövs, vilket kan vara en procedur i sig. Men om du behöver renovera hela avloppet kan det kosta uppemot 250.000 kronor.

Värmen slutar fungera

Händer typiskt nog ofta mitt i smällkalla vintern. Här varierar kostnaden för att fixa problemet stort, beroende på vilket värmesystem ditt hus har idag. Har du ett vattenburet system och bara behöver byta ut värmepumpen kan du klara dig på under 100.000 kronor för en luftvärmepump, eller uppemot 200.000 kronor för en bergvärmepump. På tal om värme, om ditt hus värms upp med dyr direktverkande el kanske du funderar på att byta till ett vattenburet system? För en normalvilla är då en prislapp på 100.000 kronor inte ovanligt. Sedan tillkommer kostnaden för den värmelösning du väljer.

Och du har väl inte glömt att kolla driftskostnaden?

Elen är dyr idag, och verkar knappast bli billigare. Därför är det viktigt att få koll på husets driftskostnader, inte minst när det handlar om uppvärmningen. Det behöver inte ens vara ett superskruttigt hus för att skillnaden mot ett nybyggt hus ska vara enorm. När vi jämförde vårt Villa Fredriksdal mot ett begagnat schablonhus visade det sig att du kan halvera dina elkostnader i nybyggt – eller spara ännu mer med solceller. Det beror bland annat på att en nybyggd Smålandsvilla har ett effektivt klimatskal.

I värsta fall, hur mycket som helst. Naturligtvis beror det på hur gammalt huset är, och i vilket skick det är. Men man brukar rekommendera att du avsätter åtminstone 2.000 kronor per månad för underhåll, det vill säga 24.000 kronor om året.

Det beror naturligtvis på vad du behöver göra, och vad du vill göra. Eftersom vi på SmålandsVillan bygger nytt är detta inte vår expertis, våra hus kommer ju inte behöva renoveras på många år framöver. Men enligt byggstart.se kan du räkna med en kostnad från 10.000 kronor per kvadratmeter – och uppåt för att renovera en villa.

Vi förstår om vi uppfattas som partiska, men här måste vi säga ett gammalt. Den hårda sanningen är att du aldrig vet exakt vad du köper när du köper ett hus på begagnatmarknaden. Här finns alltid risk för överraskningar, och du har allt ansvar för att fixa till det som blir fel. När du bygger nytt med oss på SmålandsVillan är allt nytt och i toppskick. Du vet att ditt hus är besiktat och godkänt av en oberoende besiktningsman innan du flyttar in, och du har trygga garantier och försäkringar som skydd ifall något mot förmodan skulle hända.

Nej, det är inte alls säkert. Dels beror det på driftskostnaderna, inte minst vad huset kostar att värma upp. Ett nybyggt hus är så mycket mer energieffektivt att det kan skilja tusenlappar på varje elräkning. Sedan behöver du också tänka på att budgetera för underhåll från dag ett, samt vilka renoveringar du behöver göra. När du väljer att bygga nytt hus slipper du allt sådant, och du behöver heller inte betala någon fastighetsavgift de 15 första åren.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.