Beställ katalog

Bo i nybyggt hus i Gävle, för 8.900 kr i månaden

Låter det för bra för att vara sant? Inte då, när du bygger nytt med SmålandsVillan är det faktiskt både hur sant och hur bra som helst. Inte minst om man jämför med alternativen, säger Elin Hemmingsson, säljare på SmålandsVillan.

Vad räcker 8.900 kronor till idag?

Trots dagens ekonomiska läge är det inte precis gratis att ha någonstans att bo. Ändå tror många att bygga hus i Gävle är alldeles särskilt ouppnåeligt. Men vilket slags hem får man för 8.900:- i månaden, om man inte vill bygga ett nytt hus med SmålandsVillan? Vi har undersökt saken.

Veronica Rosenberg, säljare i Gävle

Nybyggd Smålandsvilla – eller kanske en trea

Idag visar en stickprovskontroll på Hemnet att 8.900 kronor i månadskostnad inte räcker så långt för att köpa en bostadsrättstrea, allra minst om du vill bo centralt. Har du massor av kötid kan du förstås ha tur och få tag i en hyrestrea och kanske komma lite billigare undan – men även i Sätra ligger hyran för en trea hos Gavlegårdarna en bra bit över 8.000. Är det snarare en äldre villa du funderar på? Då gäller det att räkna noga på helheten, förklarar Veronica.

– När du köper begagnat räcker det inte med att titta på prislappen. Du behöver räkna med högre driftskostnader – men du behöver också ta höjd för renoveringar, underhåll och fastighetsskatt.

Svårt även på begagnatmarknaden

För även om huspriserna har gått ner räcker 8.900 kronor i månaden inte särskilt långt på begagnatmarknaden heller. En titt på Hemnet visar att du möjligen kan köpa en villa i Bjuräng, eller ett radhus med tomträtt i Sätra – så länge utgångspriset inte drar iväg. Fast när vi tittar lite närmare på det finstilta: husens driftskostnader och radhusets tomträttsavgäld, då spricker budgeten direkt.

– Ja, driftskostnaderna kan bli väldigt höga i äldre hus, och du kan aldrig riktigt veta vad renoveringar och underhåll kommer att kosta dig i slutändan. När du köper hus på begagnatmarknaden får du heller inte möjlighet att slippa amortera de första åren, vilket du kan få när du bygger nytt, förklarar Veronica.

Ungt par läger artiklar på datorn om att bygga hus

Välj mellan två olika husmodeller

Så, i vilket av våra härliga hus kan du bo nybyggt och tryggt för 8.900 kronor i månaden? Ja, i flera, faktiskt. I vårt exempel har vi räknat på två av våra storfavoriter: Villa Näsby – och Villa Vrigstad.

– Villa Näsby är ett behändigt 1-planshus med 2-3 sovrum, ett stort hus i ett litet format. Villa Vrigstad är ett jättefint 1,5-planshus med inredningsbar övervåning. Där bor du bra på entréplan från start – och när du inreder övervåningen kan ditt hus växa till hela 7 rum och kök, berättar Veronica.

Hur är det möjligt?

Vad är det då som gör att du kan bo så billigt i ett nybyggt hus från SmålandsVillan? Ja, dels handlar det om hur vi bygger våra hus: industriellt och effektivt i vår husfabrik. Dels handlar det om att alla våra husmodeller är genomtänkta in i minsta detalj, med fasta planlösningar och bra standard redan från början. När du bygger nytt behöver du heller inte budgetera för något underhåll på många år framöver, och slipper betala fastighetsskatt de första 15 åren i ditt nya hem. Men framförallt handlar det om driftskostnaderna, och då främst elförbrukningen.

– I ett nybyggt hus får du alltid lägre driftskostnader. Här är de extra låga, eftersom vi har försett husen med solceller. Naturligtvis har vi räknat med dem i kalkylen. Hos oss på SmålandsVillan får du inte bara mycket hus för pengarna, du får också veta exakt vad ditt nya hus kommer att kosta, konstaterar Veronica.

Med solceller minskar du dina driftkostnader.

Hur har vi räknat?

Vad det kostar att bygga ett nytt hus beror på rad olika saker, till exempel vilken husmodell du väljer, hur din tomt ser ut och var du vill bo. I vårt exempel har vi räknat på två olika hus: Villa Näsby och Villa Vrigstad med inredningsbar övervåning – båda med solcellspaket som tillval. Kostnad för tomt: 1.000.000 kronor, markarbete1, anslutningsavgifter, byggherrekostnader, samt totalentreprenad inklusive grund ingår också.

  • Villa Näsby, totalpris: 3.540.150 kronor.
  • Villa Vrigstad, totalpris: 3.555.750 kronor.

Vi har räknat med att du lägger en kontantinsats på 15%. Då blir månadskostnaden – inklusive driftskostnader och nettokostnad för räntor2, men exklusive amortering – cirka 8.900 kr i månaden. Oavsett vilken av dessa husmodeller du väljer.

Vill du veta mer – och få veta vad just ditt drömhus kostar? Hör av dig till Veronica!

1 Tänk på att kostnader för markarbete kan variera beroende på tomtens egenskaper.

2 Nettokostnad innebär efter ränteavdrag, räknat på 4,5% ränta.

 

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Isaksson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.