Beställ katalog

1,5-planshus

Ett 1,5-planshus från SmålandsVillan kännetecknas av öppna planlösningar och genomtänkta ytor på entrévåningen. En trappa upp väntar en inredningsbar övervåning som du själv kan inreda utifrån dina önskemål och behov. Kanske är det nu du hittar den perfekta familjevillan?

Ibland behövs det plats att stuva undan, ibland behövs lite svängrum för att varva ner. Alla våra hus erbjuder genomtänkta ytor som ger dig båda delarna, och mer därtill. I de öppna planlösningarna för kök och vardagsrum är det till exempel ytterst trevligt att umgås. SmålandsVillans 1,5-planshus levereras med inredningsbar övervåning som du kan utforma precis som du vill och när det passar dig. Varför inte göra plats för hemmakontoret eller egen våning för barnen? I ett 1,5-planshus har du helt enkelt gott om utrymme när familjen växer.

1,5-planshus

Villa Komstad

 • 88 m2 (151 m2)
 • 2 rum och kök
 • Inredningsbar övervåning
Mer om husmodellen

1,5-planshus

Villa Lekeryd

 • 119 m2 (195 m2)
 • 4 rum och kök
 • Inredningsbar övervåning
Mer om husmodellen

1,5-planshus

Villa Ljungby

 • 122 m2 (200 m2)
 • 4 rum och kök
 • Inredningsbar övervåning
Mer om husmodellen

1,5-planshus

Villa Nybro

 • 119 m2 (195 m2)
 • 4 rum och kök
 • Inredningsbar övervåning
Mer om husmodellen

1,5-planshus

Villa Vrigstad

 • 81 m2 (134 m2)
 • 2 rum och kök
 • Inredningsbar övervåning
Mer om husmodellen

SmålandsVillans 1,5-planshus 

1,5-plans hus är en husmodell som är mycket populär eftersom den kombinerar flera fördelar. Du får till exempel en stor boyta i förhållande till hur mycket plats huset tar på tomten. Dessutom kan det ofta gå bra att bygga ett 1,5-planshus på platser där detaljplanen inte tillåter tvåplanshus. Våra 1,5-planshus bjuder på väl genomtänkta planlösningar som ger hemmet har en öppen och luftig känsla. Och mysiga snedtak en trappa upp, såklart.

Olika planlösningar till 1,5-planshus

När du ska välja husmodell behöver du ta hänsyn till faktorer som familjens storlek, livsstil samt behov av arbets- och förvaringsutrymmen. Det är även viktigt att tänka på önskemål kring gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum och möjligheterna till flexibilitet i planlösningen för att kunna anpassa ditt hem efter framtida behov och önskemål.

1,5-planhus i vinkel

Om du vill bygga ett 1,5-planshus i vinkel är det viktigt att tänka på både planlösningen och placeringen av huset på tomten för att få ett optimalt resultat. Genom att bygga huset i vinkel kan man skapa en skyddad uteplats som ger en härlig utomhusmiljö och ökat insynsskydd.

1,5 planshus Villa Lekeryd från Smålandsvillan

För att få en god kontakt mellan rummen är det viktigt att ha en väl genomtänkt planlösning. En öppen och rymlig känsla i de gemensamma utrymmena, som exempelvis vardagsrum och kök brukar uppskattas, och förvaringsutrymme är också en viktig faktor att ta hänsyn till. För att hitta den bästa placeringen av huset på tomten bör man tänka till kring faktorer som solläge, utsikt och vindförhållanden för att skapa en optimal miljö och användning av utrymmena.

Hur stort 1,5-planshus behöver du?

SmålandsVillans kvadratsmarta 1,5-planshus finns i flera olika storlekar. Från praktiska Villa Komstad på 88 m² (151 m² med inredd övervåning) till den större husmodellen Villa Ljungby med en boarea på hela 122 m² (och storartade 200 m² med inredd övervåning).

1,5-planshus - det bästa från två världar
Barn i köket
Kvinna tittar på laptop när hon äter frukost

Är du på villavägar?

Skapa ditt hus i Husbyggaren

Husbyggaren hjälper dig hela vägen fram till dörren – när du byggt och sparat ditt hus följer det med dig genom processen. Du kan alltid gå in och ändra dina val och det är lika enkelt i webbläsare som mobil.

Bygg online nu

Vanliga frågor om 1,5-planshus:

Svar: Ett 1,5-planshus är en typ av hus med två våningar, men där rummen på övre plan har snedtak. Det gör att en viss del av golvytan inte räknas in i husets boyta – även om det till exempel kan fungera fint att ställa en säng under snedtaket.

Svar: Ett 1,5-planshus kan ge mer utrymme och flexibilitet än ett enplanshus, till exempel kan du ofta samla sovrummen (eller barnrummen) en trappa upp. Ett 1,5-planshus tar ofta mindre plats på tomten än ett enplanshus, och kan vara lättare att få bygga enligt detaljplanen jämfört med ett tvåplanshus.

Svar: Du är alltid välkommen att höra av dig till någon av våra säljare så hjälper vi er vidare. Att boka ett förutsättningslöst möte kostar inget alls. Vill du fundera lite själv är en bra början att besöka våra villavisningar runt om i landet. Att besöka ett visningshus är väldigt bra för att få en uppfattning om helheten, att uppleva rymden och ljuset – ja, själva känslan i en Smålandsvilla. Det säger mer än bara ytan i kvadratmeter. Du kan också testa att bygga ditt hus online i Husbyggaren. Här kan du enkelt skapa ditt hus och se priset direkt online innan du får offert.

Svar: Du kan ändra och påverka mycket i ditt 1,5-planshus från SmålandsVillan. Inte minst har du ju fria händer på den inredningsbara övervåningen. Fler av våra 1,5-planshus har också alternativa planlösningar att välja mellan på entrévåningen. För att vi ska kunna erbjuda mycket hus för pengarna byggs våra hus smart och effektivt i vår husfabrik. Det gör att du inte kan göra egna ändringar i husets planlösning – till exempel flytta fönster eller göra ett rum större. Däremot kan du sätta gott om egen prägel på ditt hus med hjälp av våra olika tillval. Du kan också välja alternativet målningsförberett där du gör en del av arbetet invändigt själv och får ett avdrag på huspriset.

Svar: Hur lång tid det tar beror till stor del på tomten. Ska det sökas förhandsbesked? Behöver tomten avstyckas? Hur snabbt går det att få bygglov? Generellt sett brukar det ta cirka 14 månader från start till mål, förutsatt att allt flyter på som det ska.

Svar: Inte många. Möjligen kan en nackdel med ett 1,5-planshus vara att du inte kan möblera övervåningen precis hur som helst på grund av snedtaket, men å andra sidan vinner du mysfaktor. En generell nackdel med hus i två våningar är ju annars att övervåningen kan vara svårt att nå för personer med funktionsnedsättningar eller äldre personer.

Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Bli medlem!

Bli OBOS-medlem

Få förtur och förmåner för hela livet

Vi på SmålandsVillan är en del av OBOS, en av nordens största bostadsutvecklare. Som OBOS-medlem får du förtur till våra bostäder, tomter och flyttklara hus. Inte nog med förtur, så får du även fina förmåner för vardagsliv och vardagslyx!

Läs mer

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.