Beställ katalog

Ekonomi för husbyggare

Här får du veta allt om finansiering, kalkyler och varför driftskostnaderna är viktiga. En intensivkurs i husbyggarekonomi, helt enkelt.

Räntor hit och byggnadskreditiv dit. Det är lätt att bli lite stressad av husresans ekonomiska inslag. Men lugn, bara lugn: här får du veta allt du behöver. Till exempel vad det kostar att bygga hus, hur finansieringen funkar – och vad i hela fridens namn en produktionskostnadskalkyl är för något.

Ett tips på vägen när vi ändå är inne på temat hus och ekonomi: att sätta sin budget för att bygga hus tidigt i processen hjälper dig att sikta rätt. Då kan våra duktiga säljare också hjälpa dig att göra smarta val på husresan. Vi är ju specialister på det här med mycket hus för pengarna.

Fast pris

Hos oss får du möjlighet att bygga hus med fast pris. Det är både en trygghet för dig och en fördel när du pratar med banken.

Extra bra villkor

Att vi är en av få husleverantörer som är Nyckelpartner till Nordea ger dig som bygger hus med oss chans till extra bra lånevillkor.

En husresa utan krusiduller

Det är tryggt att veta vad du får för pengarna och att du alltid har någon att fråga – även om det ekonomiska. Se fler trygga fördelar här.

Räkna rätt

Priset för huset och tomten är ju en sak, men vilka andra utgifter behöver du ta med i din husbudget? 

Ta reda på mer

Se priset direkt

Med vårt finurliga digitala verktyg kan du skapa ditt drömhus, och se hur valen du gör påverkar priset. 

Börja bygga
Erica Bernardin Säljare, Smålandsvillan

FÅ RÅD OM HUR DU FÅR RÅD

Boka möte med våra säljare

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Vårt samlade trygghetserbjudande

Oavsett vad som händer utanför dörren kan vi lova dig en trygg resa hela vägen till ditt nya hem. Här berättar vi varför.

Läs mer!

FAQ: Husbygge & ekonomi

Kort sagt är det hushållets inkomster som styr hur mycket ni får låna. Även den egna insatsen har betydelse. Hur mycket just ni får låna får du reda på hos banken. Om du vill få en fingervisning innan dess har Nordea ett smart verktyg för att själv räkna på hur mycket ni kan låna här.

Byggnadskreditiv, eller byggnadskredit, är en tillfällig finansieringslösning som används för att betala alla större kostnader under tiden som du bygger ditt hus. Hos Nordea betalar du bara ränta på de pengar som du har använt när du bygger med SmålandsVillan.

85% av bostadens värde går att belåna med bolån. Resterande del, 15%, behöver finansieras på annat sätt. I normalfallet kommer det från eget sparande eller försäljningen av nuvarande bostad.
Beroende på er privatekonomi kan det finnas utrymme för att låna mer utan bostaden som säkerhet, prata med din bankkontakt och se vad som gäller för er.

Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år. Bolån på 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år. Lånar du mer än 4,5 gånger hushållets totala bruttoårsinkomst, ska du amortera ytterligare 1 procentenhet på lån som hör till bostaden.

Ja, hos Nordea kan du som bygger hus med SmålandsVillan få möjlighet till amorteringsfrihet i fem år.

Ja, nybyggda småhus är helt befriade från kommunal fastighetsskatt i 15 år. När du bygger nytt är den minskade fastighetsskatten något du ska ta med i beräkningen när du jämför kostnaden med att köpa ett äldre hus.

Husbyggarskola

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Susanne Liljegard Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.