Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi

Så enkelt är det att bygga en Smålandsvilla

Att bygga nytt är visserligen ett stort beslut – men vi vågar nog ändå påstå att det är enklare än du tror att bygga hus med oss på SmålandsVillan. Vad sägs om en snabb guidad tur genom det hela? Häng med!

Börja med att drömma

Alla husbyggen börjar med en dröm. Surfa runt på webben, spana in våra olika husmodeller, gå på husvisning i verkligheten eller boka en VR-visning: allt för att få ett hum om vad ert nya villaliv ska innehålla. En superbra källa till inspiration är att hälsa på hos våra tidigare kunder, här på webben har vi samlat massor av olika kundreportage. Och får vi lov att skryta lite? Vi på SmålandsVillan har Sveriges mest nöjda husbyggare, enligt den senaste NKI-mätningen för husbranschen. 

Ungt par med laptop.utvärderar husleverantör

Låt drömmen ta form

Börja också titta på tomter, för att skapa er en bild om var och hur ni allra helst vill bo. Här kan du ha stor nytta av våra säljare, de har stenkoll på tomtmarknaden i sitt område. Med funktionen Husbyggaren kan du bygga din Smålandsvilla online, och testa olika val. I Husbyggarskolan går vi igenom hela husbyggarprocessen mer grundligt, och missa heller inte vår serie Hum om hus.

Hjälp med att planera och finansiera

Nästa steg är att sätta dig in i vad det kommer att kosta. Här hjälper vi dig att göra en utförlig produktionskostnadskalkyl. Med den i bakfickan blir besöket hos banken enklare, eftersom de får ett tydligt underlag att ta sitt beslut på. När du bygger nytt lånar du inte alla pengar till huset direkt, istället har du ett så kallat byggnadskreditiv där banken betalar fakturorna för bygget successivt.

Säljare träffar kunder som vill bygga hus

Dags att skriva kontrakt

När det finansiella är på plats är det dags att teckna avtal, och sedan ansöka om bygglov. Vi tar fram ritningar och hjälper dig fylla i din bygglovsansökan som du sedan skickar in till byggnadsnämnden i din kommun. I den slutliga beställningen av ditt hus bestämmer du exakt hur ditt hem ska se ut och hur det ska vara utrustat. När beställningen är gjord får du en leveransbekräftelse och ett slutgiltigt pris. Nu kan vi strax börja bygga ditt hus.

Kvinna och barn besöker hus som håller på att byggas

Dags att bygga

Men innan vi börjar bygga hålls ett samrådsmöte med kontrollansvarig, din egen projektledare från SmålandsVillan och en representant från kommunen. Att ha en egen projektledare är kanon, hen håller koll på allt – och du bara hålla kontakt med en person. Under tiden som ditt hus byggs i fabriken förbereds tomten och grunden, och sedan rullar ditt hus in på lastbilar och modulerna monteras ihop på byggplatsen. Snabbt går det!

Ditt hus besiktas

För att vi ska vara helt säkra på att allt har gått rätt till görs en slutbesiktning av huset av en opartisk besiktningsman. Du får ett protokoll från besiktningen och din kontrollansvariga ser till att du får ett slutbevis (ett slags kvitto från byggnadsnämnden i kommunen som visar att det som föreskrivs i kontrollplanen har uppfyllts och blivit godkänt). Nu är det även dags för slutfakturan att betalas, och ditt byggnadskreditiv ska läggas om till ett bostadslån. För att teckna bostadslån tar du bara med dig protokollet från besiktningen och/eller slutbeviset till banken.

Och du flyttar in

Och vips, omkring fem veckor efter att huset har levererats står ditt nya hem klart för inflyttning – och allt som du så länge sett fram emot har blivit verklighet. Du får dina nycklar av din projektledare och tillsammans går ni igenom allt du behöver veta om ditt nya hem. Sedan säger vi grattis och varmt välkommen hem! Och självklart fortsätter vi vara kvar vid din sida även i framtiden.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Moa Karlsson Petrusic Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.