Beställ katalog
  • Oinredd övervåning

Maria har tagit hjälp med isolering och el i sin Villa Kalmar

Vi träffade Maria Axing för att ställa frågor om hennes övervåning i sin Villa Kalmar

Har ni inrett övervåningen själva eller tagit hjälp av en snickare?

Vi har haft hjälp av en snickare till att isolera övervåningen samt en elektriker för att dra all el och en rörmokare för att koppla in vattnet. Resten har vi gjort själva med hjälp av släkt och vänner.

Var hittade ni inspiration till er övervåning?

Vi hittade mycket inspiration via Smålandsvillans hemsida och Smålandsvillans sociala kanaler samt på pinterest.

Hur har ni inredd övervåningen?

Vi har byggt tre sovrum, ett stort badrum på ca 10 kvadratmeter, ett allrum på ca 20 kvadratmeter samt två klädkammare. Vi har väldigt stort behov av förvaring så vi gjorde en speciallösning i kattvindarna genom att isolera och sätta skjutdörrar i alla sovrum. Detta har gjort att vi kan utnyttja huset till max då det är en 1,5-planshus. Förvaring kan man aldrig få förmycket av, speciellt inte när man har två barn i huset.

Vi har även valt att lägga golvvärme på hela övervåningen istället för att ha element vilket gjorde att rummen upplevs som större då det inte är element som är i vägen.

Badrummet valde vi att ha större då vi gärna ville ha plats för både badkar samt dubbelhandfat. Vi valde att sätta spotlights i allrummet, takkupan, badrummet och i trappan. I trappan var det speciellt viktigt då vi ville ha bra belysning när man går i trappan då den annars är väldigt mörkt.

Vad var det roligaste och svåraste?

Det roligaste var att kunna bestämma från början hur man vill ha det samt att man har gjort det själv. Det svåraste var att veta hur man skulle göra men vi hade stor hjälp av släkt som är väldigt kunniga i området vilket gjorde att vi kunde göra mycket av övervåningen själva.

I efterhand, är det något ni skulle ha gjort annorlunda?

Den enda vi skulle ha gjort nu i efterhand var att stärka upp i badrummet för att inte vara beroende av vikten på badkaret.

Vad tycker ni var det bästa med att köpa ett hus med inredningsbar övervåning?

Att man själv kan bestämma när övervåningen ska börja byggas. Det har funkat utmärkt för oss att bo på nedervåningen i ca 1,5 år innan övervåningen blev klar.

Har du något tips till andra om som ska inreda sin övervåning?

Ta reda på vilka möjligheter du har genom att se vad för hjälp du kan få i din omgivning samt vad du har för kontakter inom byggbranschen. Vi har kunnat spara pengar på att göra det själva samt höja standarden på övervåningen med hjälp av släkt och vänner.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.