Många är nyfikna på att bygga hus i Halmstad, Falkenberg eller i de vackra trakterna runt omkring. Men hur gör man för att hitta tomt att bygga på? Ja, det första steget är förstås att ta reda på var – och hur – ni vill bo. Här är det smart att se er omkring: att lära känna olika områden och se vad de har att erbjuda. Hur ser det till exempel ut med kommunikationer, skola och förskola? Vill ni ha grannar, eller hellre bo granne med naturen? Och i den här delen av Halland ser Hans en trend.
– Just nu är det många som vill bo i lantliga lägen, lite utanför de större städerna. Här finns ju gott om vackra omgivningar, så ett naturnära läge är något som många prioriterar. Inte minst om man är på jakt efter en större tomt.
Vill du kanske bo naturnära?
Just nu är chanserna att hitta tomt i området bättre än på länge, menar Hans. Dels har både Halmstads och Falkenbergs kommuner fyllt på med villatomter i sina tomtköer, dels ligger det en hel del tomter ute på Hemnet. Och i skrivande stund har även vi på SmålandsVillan ett par riktigt trevliga tomter i Halmstads kommun.
– Det stämmer, två fina hörntomter, faktiskt. Den ena ligger i mysiga Getinge, mitt i ett etablerat villaområde. Och vill du bo ännu närmare Halmstad har vi även en fin tomt i Åled, tipsar Hans.
Naturligtvis finns det även andra vägar som kan leda till drömtomten. Kolla med de lokala mäklarkontoren, eller gör en klassisk sökning på Hemnet, Booli eller Blocket. Eller varför inte fråga en markägare om de kan tänka sig att stycka av en tomt till dig? Men vilken väg du än tar: ta gärna kontakt med Hans innan du slår till, så att du inte köper grisen i säcken.
– Ja, vi hjälper dig att ta reda på hur tomten är att bygga på, och vilket hus som passar där. Här i området har vi oftast ganska generösa detaljplaner, men villatomterna blir generellt allt mindre. Sedan tittar vi såklart också på hur det ser ut med anslutningar, till exempel vatten och avlopp, och vad det hela kommer att kosta.
I den här delen av landet är det oftast bra markförhållanden att bygga på, och dessutom samarbetar vi alltid med duktiga lokala markentreprenörer. Men vi rekommenderar ändå alltid att låta göra en geoteknisk undersökning, för att undvika dyra överraskningar när markarbetet väl drar igång.
– Det är sällan vi har svåra tomter, men du kan ju aldrig veta vad som finns under ytan utan en geoteknisk undersökning. Med en sådan blir du däremot väl förberedd, förklarar Hans.
Att bo i den här vackra delen av Halland är populärt, och nu när såväl det ekonomiska läget som husmarknaden vänder till det bättre börjar allt fler ta steget till att bygga nytt. Det gör förstås också att konkurrensen om tomterna kommer att öka. Så, om du går i husbyggartankar och har hittat ett läge du gillar – då kan det löna sig att starta resan nu. Och för dig som ännu inte hittat riktigt rätt i tomtdjungeln, håll ut. Vi letar nämligen ständigt efter mer mark att bygga på.
– Det är alltid värt att höra av sig till mig för att få koll på utbudet av tomter. Och anmäl dig gärna till vår bostadsbevakning, då får du information så fort vi släpper nya tomter här i området.