Beställ katalog

Vågar man bygga nytt hus i Växjö idag? Jadå!

Vi förstår om det kan kännas nervöst när omvärlden ser ut som den gör. Men att bygga nytt hus är fortfarande en trygg affär, så länge du gör den med rätt förutsättningar. Här berättar SmålandsVillans säljare Peter Isaksson, och Nordeas kontorschef Mikael Samuelsson vad du ska tänka på.

Se hela bilden

Dyrare elpriser, stigande matpriser, höjda räntor och ökad inflation. Listan över orosmoment kan göras lång, inte minst sett till tidningsrubrikerna. Men det gäller att sätta saker i rätt perspektiv, säger Peter Isaksson.

– När så många saker blir dyrare är det lätt att dras med. Men vi behöver se till helheten. Historiskt sett har vi fortfarande låga räntor idag, jag minns att när jag själv byggde vårt första hus hade vi 15 procents ränta. Men visst, vi får mindre pengar kvar i plånboken nu, och då blir till exempel husets driftskostnader allt viktigare. Här har ett nybyggt och energieffektivt hus en enorm fördel.

Hand på man som ska skriva på kontrakt för att bygga nytt hus

Inte svårare att få lån nu

Att konjunkturen går i cykler är inget nytt, så har det alltid varit. Även om det är lätt att glömma bort, efter så många goda år med låga räntor och höga bostadspriser. Och när det kommer till hur banken ser på dina möjligheter att få lån till ditt husbybygge har heller inget förändrats, säger Mikael Samuelsson.

– Nej, det är alltid dina egna förutsättningar som avgör hur mycket du får låna. Vi har inte förändrat någonting i våra kalkyler, utan följer vår kalkylränta. Med andra ord har vi redan tagit höjd för sämre tider. Du ska alltid kunna känna sig trygg i ditt lånelöfte, även när tiderna förändras. Däremot tittar vi alltid på helheten, inklusive vad huset kostar att värma upp.

Bra val för framtiden

Att bygga hus på spekulation kanske inte är läge just nu, det är både Peter och Mikael överens om. Men för de allra flesta är ett nytt hus ett långsiktigt beslut, man bygger för att bo bra och ha det bra i många år framöver. Och då är det fortfarande en bra affär, menar Peter.

– Det finns så många fördelar med att bygga nytt: låga driftskostnader, inget underhåll de första tio åren och ingen fastighetsskatt de första 15 åren. Historiskt sett har ett nybyggt hus alltid varit ett bra sparande, och jag ser inte att det skulle vara annorlunda idag. Dessutom går det fortfarande att bygga fantastiskt bra till vettiga priser – och kanske behöver man inte allt överdåd, som pool och spabad, från början?

Viktigt att välja tryggt

När det gäller vem som ska få äran att bygga ditt nya hem finns det också en del saker som kan vara extra viktigt att tänka på i oroliga tider. Stora prishöjningar och brist på material kan göra livet väl svårt för mindre aktörer som saknar uthållighet. Här har vi på SmålandsVillan en stor fördel av att vara en del av stora, starka OBOS. Men de trygga fördelarna slutar inte där, menar Peter.

– OBOS storlek och ekonomiska styrka ger oss större möjligheter, så är det. Hos oss bygger du med fast pris och vår totalentreprenad bidrar också med svårslagen trygghet.

– Vi på banken gillar inte överraskningar, så vi uppskattar när det är SmålandsVillan som bygger. Då vet vi att vi får bra kalkyler att ta beslut på. Om du däremot vill bygga lösvirke på egen hand krävs ofta en helt annan buffert, konstaterar Mikael.

Växjö har framtiden för sig

En annan sak som gör det tryggt att bygga nytt just i Växjöregionen är den starka utvecklingen i området. Med många starka arbetsgivare, inom flera olika branscher, ett alldeles nytt sjukhus på gång och en kommun som ser till att frigöra mark så att företag kan växa gör att framtiden ser ljus ut i hela regionen.

– Det gör också att vi har en stark efterfrågan på bostäder och tomter, som också drivit upp priserna. Men nu har kommunen släppt en hel del tomter, och fler är på gång. Det bådar riktigt gott för framtiden, säger Peter.

 

 

Var ute i god tid, extra viktigt nu

Så, med alla korten på bordet: vågar man bygga nytt hus idag?

– Det vågar man definitivt. Tänk bara på att ta kontakt med både bank och husleverantör i ett tidigt skede. Att vara ute i god tid är viktigt om du redan har en bostad du ska sälja, eftersom begagnatmarknaden är lite trögare just nu. Men också för att göra det bästa möjliga av dina förutsättningar. Kanske ligger du lite på gränsen med kontantinsatsen? Med mer tid på dig har du större möjlighet att påverka ditt utgångsläge. Det är alltid smart – men extra smart i dessa tider, avslutar Mikael.

Vi hjälper dig mer än gärna med din husdröm!

Kontakta oss om du vill bygga hus i Växjö

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.