Beställ katalog

Hustyper för alla typer av husbyggare

Här på SmålandsVillan jobbar vi med flera olika hustyper, närmare bestämt 1-planshus, 1,5-planshus, hus med förhöjt väggliv och 2-planshus. Vilken av alla hustyper du ska sikta in dig på beror dels på vad du gillar – dels på hur din tomt ser ut.

När du hittat din favorit bland våra olika hustyper kan du glädja dig åt ett stort urval husmodeller. Här finns hus för den lilla familjen, för den stora familjen, för dig som bor själv, för er som är två och för er som planerar att bli fler.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Andersson Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Olika hustyper: fördelar

Alla våra olika hustyper har sina egna fördelar. Där ett enplanshus låter dig slippa trappor helt kan ett tvåplanshus dig möjlighet att skapa en helt egen privat oas en trappa upp. Låt oss ta en titt på några godbitar hos våra olika hustyper.

1-planshus som hustyp

En superbekväm hustyp, oavsett var du befinner dig i livet. Som småbarnsförälder är det toppen att ha koll på var barnen håller hus – och visst är det värt lite extra att slippa trappor att springa upp och ner i när man blir äldre. När du väljer 1-planshus som hustyp väljer du också en extra lättstädad typ.

Hustyp: 1,5-planshus

Att välja hustypen 1,5-planshus är ett smidigt sätt att skaffa mer boyta, utan att nödvändigtvis ta upp mer plats på tomten. Här får du möjlighet att skapa en privat zon en trappa upp, kanske blir det till och med barnens egen domän? Du får också njuta av charmiga snedtak på övervåningen, och mer utsikt än du får i ett enplanshus.

Hus med förhöjt väggliv

Denna hustyp har samma fina fördelar som i ett 1,5-planshus – men med en viktig skillnad: ett hus med förhöjt väggliv ger dig mer rymd och funktionell golvyta på övervåningen. Kan ofta vara ett bra val för dig som vill ha ett stort hus, men där detaljplanen inte tillåter att man bygger hustypen tvåplanshus.

2-planshus som hustyp

Ett tvåplanshus är perfekt för den stora – eller växande – familjen. Eller för dig som helt enkelt vill ha gott om space. Här får du mesta möjliga boyta, utan att för den skull ta upp hela din tomtyta.

Olika hustyper ger olika möjligheter

När du väljer ett 1-planshus från SmålandsVillan är hela huset klart från start. I våra övriga hustyper levereras huset som standard med inredningsbar övervåning. Det innebär att du själv får inreda din övervåning när – och hur – du vill. Här kan du läsa mer om alla möjligheter på övervåningen i olika hustyper – och husmodeller.

Vanliga frågor

Man kan säga att hustyper visar hur huset byggs, och husmodeller handlar om husets speciella egenskaper och gestaltning. Under begreppet hustyper delar vi in våra hus i 1-planshus, 1,5-planshus, hus med förhöjt väggliv och 2-planshus. I varje undergrupp hittar vi sedan många olika husmodeller att välja mellan.

Det beror dels på vilken hustyp ni gillar, dels på hur din tomt ser ut. Olika hustyper tar till exempel mer tomtyta i anspråk än andra. Ibland kan även detaljplanen ställa krav på vilka hustyper som får byggas i ett visst område.

Nej, inte riktigt. Först och främst ska ju huset få plats på tomten, och olika hustyper kräver olika mycket yta. Sedan har tomtens form också betydelse för vilken hustyp som passar, smala tomter kan till exempel ställa till det om du vill bygga ett enplanshus i vinkel. Prata med din säljare, så får du goda råd kring att välja hustyp.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.