Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Ekonomi

Amorteringsfritt och nyproduktion – hur ska man tänka?

När du ska bygga hus med SmålandsVillan kan du få möjlighet till amorteringsfritt i upp till fem år. Fast är det alltid smart? Eller är det bättre att amortera från start? Här går vi igenom vad du behöver veta om amortering och bolån, med Erik Eckerström hos vår partner Nordea.

Först: vad är att amortera?

Att amortera innebär att du steg för steg betalar av ditt bolån. Amorteringen betalas tillsammans med räntan, oftast enligt den plan man har satt upp – varje månad eller varje kvartal.

Erik Eckerström, Nordea

– Man behöver amortera mellan noll och tre procent på sitt bolån, men man får självklart amortera mer om man vill. Hur mycket man ska amortera beror på två faktorer. Dels hushållets inkomst i förhållande till bolånets storlek, det kallas för skuldkvot. Dels storleken på skulden i förhållande till bostadens värde, vilket kallas belåningsgrad, förklarar Erik.

Att amortera skapar trygghet

Att amortera kan låta tungt, men det är faktiskt en bra grej. För i takt med att betalar tillbaka på lånet gör amorteringen att din skuld blir lägre. Och så länge inte räntan stiger minskar du också dina räntekostnader på sikt, eftersom räntan du betalar baseras på storleken på ditt lån.

– På så sätt får du en större trygghet om bostadspriserna skulle falla, eller om din ekonomiska situation skulle försämras. Det skapar dessutom utrymme för att kunna ta nya lån i framtiden, till exempel om du vill renovera, säger Erik.

Amorteringsfritt ger andrum

När man ska bygga nytt hus är det ju inte bara själva huset som ska betalas. Drömmen om villalivet innehåller ju säkerligen också en altan – plus att fixa till din trädgårdsdröm. Och här kan möjligheten till amorteringsfrihet ge en hjälpande hand. Här får du som bygger hus med SmålandsVillan och väljer Nordea som bank nämligen chans att slippa amortera i upp till fem år, oavsett belåningsgrad, berättar Erik.

– Ja, det här är speciella regler för nyproduktion och gäller dig som är första ägare på fastigheten. Om du istället väljer att köpa ett hus på begagnatmarknaden måste du ha en belåningsgrad under 50% och en skuldkvot under 4,5 för att få möjlighet till amorteringsfrihet.

Amorteringsfritt har både fördelar och nackdelar

Men som med de flesta val på husresan finns det både fördelar och nackdelar med att slå till på erbjudandet om amorteringsfrihet.

– Fördelarna med amorteringsfrihet är att du får utrymme i din privatekonomi för andra utgifter, eller möjlighet att spara för framtida utgifter. Men om du väljer att inte amortera minskar heller inte din skuld, vilket riskerar att göra dig mer utsatt för ränteuppgångar. Du kan då också få svårare att låna mer pengar i framtiden, förklarar Erik.

Amortera mera – eller spara?

En annan fråga är ju om man tjänar mer på att amortera extra på sitt bolån, eller att spara de pengarna istället? Historiskt sett har det ofta lönat sig bättre att investera pengarna på börsen istället, eftersom aktiemarknadens utveckling har varit högre än bolåneräntan. Med andra ord har värdeökningen av investeringar på börsen varit högre än minskningen av räntekostnaderna du skulle fått om du amorterade extra. Men när bolåneräntan är hög är valet inte längre lika självklart. Åtminstone inte om du har möjlighet att sänka din belåningsgrad.

– Att amortera extra är ett annat sätt att spara, där du sparar i ditt boende. Många har ju upplevt nackdelen med en hög belåning nu när räntorna gått upp. Men vad som är bäst för dig är svårt att svara på, för det beror på så många olika faktorer. För dig som är nyfiken finns en fördjupning på temat här, tipsar Erik.

Välja amorteringsfritt – eller amortera?

För att sammanfatta det hela är det dina egna förutsättningar och planer som avgör vilket alternativ som är bäst för dig. Ta gärna hjälp av din bankkontakt, de jobbar ju med dessa frågeställningar varje dag. Och en sak till: om amorteringsfriheten lockar behöver du inte automatiskt köra på i fem år även om du får möjlighet till det, säger Erik.

– När du bygger nytt hus med SmålandsVillan kan du välja att byta under de första fem åren. Om du valt att amortera från början kan du exempelvis efter två år välja amorteringsfritt i ytterligare tre år. Tänk bara på att amorteringsfritt gäller i max fem år från tillträdet.

Nyckelpartner till Nordea

Fixa finfin finansiering

SmålandsVillan är ett tryggt val, och det är inte bara vi själva som tycker det - utan även Nordea som gjort oss till Nyckelpartner. Därför får du extra bra erbjudande av dem när du bygger med oss.

Läs mer
Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Richard Wieselgren Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.