Beställ katalog
  • Tomter

Dags att hitta tomt? Här är våra bästa tips!

Alla hus behöver en plats att stå på, men i vissa kommuner har det blivit allt svårare att hitta tomt. Så, hur gör man då för att hitta tomter till salu? Här bjuder vi på några smarta tips.

Hitta ditt drömläge

Först gäller det att ta reda på var ni vill bygga ert drömhus någonstans. Men också om hur ni vill bo. Just nu, såklart – men fundera också på hur du tror att livet kommer se ut om några år. Vill ni bo lugnt och lantligt eller nära stan? Vilken service behöver finnas i närheten? Drömmer ni om en stor tomt med gott om plats för studsmatta och kanske egna odlingar – eller ska den hellre vara liten och lättskött? När ni lyckats ringa in det som är viktigast för er, åk runt och titta på olika områden för att bekanta er med dem.

Utforska tomtbanken

När ni fått en aning om var (och hur) ni vill bo är det dags att rikta in sökinsatserna. Starta med ett besök i vår tomtbank, här finns ett stort utbud av både tomter och flyttklara hus över hela Sverige. Hittar du inte det du söker där, ta kontakt med våra säljare. Dels har de superbra koll på tomtutbudet i sitt område, dels kan de ha tips om tomter som är på väg ut till försäljning.

Hitta tomt på webben

Precis som med bostäder är Hemnet ett bra ställe att hitta tomter till salu – men det kan också löna sig att kika runt på sidor som Booli och Bovision. Glöm heller inte att ta en titt på Blocket, här kan det dyka upp guldkorn som säljs av privatpersoner.

Ungt par läger artiklar på datorn om att bygga hus

Håll koll hos kommunen

Missa heller inte din kommuns hemsida. Här kan du både ställa dig i tomtkö och se vilka tomter till salu som finns just nu – men också för att få information vad som är på gång. Många kommuner gör organiserade tomtsläpp, och då kan det vara bra att vara förberedd så att du snabbt kan slå till om du hittar den rätta. Hos kommunen hittar du även detaljplaner som talar om vad som får byggas i ett område och översiktsplaner som beskriver hur områden är tänkta att utvecklas i framtiden.

Hitta tomt med lite detektivarbete

Om varken kommunen eller webben har vad du söker, testa lite hederligt detektivarbete. Fråga runt bland vänner och bekanta, kanske känner någon en markägare som kan tänka dig att stycka av en tomt till dig? Eller ge dig ut på jakt. Hittar du en plats som verkar lovande, knappa in adressen på hitta.se – där kan du se tomtgränser och fastighetsbeteckningar. På lantmateriet.se kan du sedan ta reda på vem som äger fastigheten. På så vis kan du leta reda på markägaren och ställa frågan. Får du ett ja? Härligt! Hör av dig till våra säljare, så hjälper vi dig vidare.

Vidga vyerna

Det kan definitivt löna sig att sikta på ett läge lite utanför stan. Inte minst när det gäller tomtens prislapp. Kanske kan du också jobba hemifrån ibland? När du bygger ett nytt hus är det ju mycket enklare att fixa ett bra hemmakontor redan från början. Du kan också spana efter gamla risiga hus – köpa ett sådant, riva det och bygga nytt. Ofta har dessa också stora tomter, så om priset är det rätta kan du göra en bra affär genom att stycka av en tomt från fastigheten och sälja den – och sedan bygga ditt drömhus på tomten du behåller.

Använd oss

Till sist, vårt allra viktigaste tips: hör av dig till våra duktiga säljare. Ju förr, desto bättre. De kan hjälpa dig med allt från hur det fungerar med avstyckning till att tolka detaljplaner – och, inte minst, ta reda på om din tomt passar för att bygga just ditt drömhus på.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peder Lorentzon Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.