Beställ katalog
  • Tomter

Köpa tomt: så hittar du den rätta

Din tomt påverkar vilken typ av hus du kan bygga, och hur mycket det kommer att kosta, Därför finns det en del bra saker att tänka på när du kikar på lediga tomter. Här kommer några tips.

Rätt hus på rätt plats

När du bygger hus med oss på SmålandsVillan kan du välja och vraka bland husmodeller och tillval. Men till skillnad från ett hus är en tomt inte något du kan flytta på. Den ligger där den ligger. Så, här gäller det såklart att gilla läget, men också att tomten ska passa just ditt drömhus.

Ha ett hum om huset

Naturligtvis börjar de flesta husdrömmar med att man vill bo i ett specifikt område, inget fel i det. I vår tomtbank kan du botanisera bland lediga tomter runt om i Sverige. Men det är smart att redan från början ha en aning om vilken sorts hus du vill ska stå på tomten. Dels för att alla tomter inte passar för alla hus, medan andra kanske behöver omfattande (och dyra) markarbeten för att kunna bebyggas. Dels för att få koll på hur mycket tomten får kosta.

Säljare träffar kunder som vill bygga hus

Och koll din budget

Om ett hus kostar en och en halv miljon kronor, och du har en budget på fyra miljoner är det lätt att tänka att du kan köpa en tomt för två miljoner och få en halv miljon över till annat. Men tänk på att det tillkommer kostnader för bygglov, vatten och avlopp och markarbeten – med mera. Därför är det smart att börja med att göra en huskalkyl, en kostnadsuppskattning på det du planerar att bygga. Det hjälper din lokala säljare gärna till med. Extra bra blir det om du använder husbyggaren. Här kan du bygga ditt hus digitalt och välja bland olika tillval. Har du gjort det när du kommer till oss kan vi räkna mycket mer exakt.

Koll på läget – och solläget

När du har koll på ekonomin är det dags att välja själva tomten. Åk ut och titta på omgivningarna, spana in utsikten och väderstrecken på tomten. Hur ska huset placeras? Föredrar du att sitta ute i solen och äta frukost eller vill du njuta av sommarens grillkvällar på uteplatsen i solnedgången? Ska det finnas plats för garage eller carport, växthus, odlingslådor eller studsmatta? Och om du har grannar, hur blir det med eventuell insyn? Fundera också över hur familjens nya vardag kommer att se ut. Var kommer barnen gå i skola, var handlar du middagsmaten – och så vidare…

Inom detaljplan eller utanför

De flesta tomter som säljs idag har färdigt förhandsbesked, det betyder att tomten passar att bygga hus på. Skulle det vara så att din drömtomt saknar ett sådant kan vi såklart hjälpa dig att ansöka. Men vad du sedan får bygga är det bygglovet som bestämmer. Ligger tomten i ett planlagt område är det detaljplanen som styr. Det kan både handla om husets placering på tomten och husets storlek, om höjden på huset, högsta eller lägsta tillåtna takvinkel – men också om själva utseendet, till exempel kanske röda takpannor är ett krav. Här får du också reda på om delar av tomten inte får bebyggas, sådan mark kallas prickmark respektive u-område. I områden utan detaljplan saknas sådana riktlinjer, där tas istället beslut om bygglov i varje enskilt fall.

Fundera över framtiden

Att köpa tomt och bygga ett nytt hem är ett långsiktigt beslut. Här ska ju hela familjen kunna bo och trivas i många år framöver. Därför är det bra att kolla upp så mycket du kan om vad det finns för framtidsplaner för området du vill bo i. Kommunen har, förutom detaljplanen, också ofta en översiktsplan som kan bjuda på nyttig information om vad som är på gång framöver. Och missa heller inte att fråga oss på SmålandsVillan, våra säljare är kända för sin goda lokalkännedom. Lycka till!

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Susanne Liljegard Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.