Beställ katalog

Placera huset rätt på tomten

Går du och klurar på val av husmodell, planlösningar och tillval? Härligt – men oavsett vilket hus du väljer finns det en annan superviktig grej att tänka på. Hur ska huset placeras på tomten? Här får du våra bästa tips på det temat.

Kolla upp detaljplanen 

Innan du kör igång är det smart att kolla vad detaljplanen eller områdesbestämmelserna har att säga om saken. Den styr nämligen inte bara vilket hus du får bygga på en viss plats. Det finns även regler att förhålla sig till när det gäller hur huset får placeras på tomten, både i förhållande till grannarna och till ditt garage eller annan komplementbyggnad. Dessa skiljer en del från kommun till kommun – men att huset ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen är ett vanligt krav.

Välj rätt husmodell

Enplanshus är mångas stora favorit, eftersom de ofta ger en extra ljus och luftig känsla. Men idag är många tomter små, vilket kan göra det lite trixigt att få in ett tillräckligt stort enplanshus för den boyta du behöver. Då kan det vara smart att välja ett 1,5- eller 2-planshus istället. Har du sedan en öppen tomt i ett flackt landskap där vinden kommer åt – då är ett vinkelhus ett toppenbra val, eftersom de skapar en naturligt vindskyddad uteplats.

Undersök omgivningen 

Du behöver också vara noga med att undersöka din tomt – och vad som finns runtomkring. Har du kanske någon extra fin utsikt du vill utnyttja? Kanske ligger ditt hus granne med skogen? Då passar det fint med stora fönster mot den. På så vis får du en levande tavla i ditt hem i form av naturens eget konstverk som skiftar med årstiderna. Även utsikt mot vatten, eller kanske ut över staden om ditt hus ligger uppe på en höjd, förtjänar att upplevas genom stora fönster. Men du kanske ska undvika att låta dina stora fönsterpartier bjuda på utsikt mot din närmaste granne…

Spana in solläget

Hur rör sig solen under dagen? I vilket väderstreck du placerar huset spelar inte bara roll för var du vill ha dina uteplatser, även om det förstås är toppen att kunna njuta av solen under stora delar av dagen. På tal om uteplatser: tänk på att en uteplats inte behöver vara en altan utanför själva huset. Har du en mysig hörna med kvällssol i trädgården går det som smort att skapa en uteplats även där. Men även rummen inuti huset kommer att upplevas olika beroende på vilket väderstreck de ligger i. Dels kan ett rum i norrläge upplevas som mörkare för att det får mindre ljus, men det handlar också om ljusets temperatur. Ett rum som ligger i norr får ett kallare ljus, medan ett i söder upplevs som varmare. Just detta är också bra att ha med sig när du sedan väljer färger till ditt hem.

Hitta in - och titta ut

Det är vanligt att tänka sig att husets entré måste vara ut mot gatan, men det behöver faktiskt inte vara det bästa för just ditt hus. Däremot är det viktigt att du ger ditt hus en tydlig entré, så att man hittar in till er. Här kan du jobba med gångar, växter och belysning i trädgården för att leda dina gäster rätt. Men att skapa kontakt med gatan är alltid en bra idé – inte minst för att hålla koll på barnen som leker utanför. Kanske från ett köksfönster eller från allrummet? Dessutom är det ju alltid lite kul att se vad som händer i kvarteret, eller hur?

Vi hjälper dig att hamna rätt i tillvaron

Ja, det är en hel del att tänka på när det gäller husplacering. Men du som bygger hus med oss på SmålandsVillan behöver inte vara orolig. Här får du nämligen all hjälp du behöver av din säljare och din projektledare. Och ta gärna kontakt med oss redan innan du köper tomt, så hjälper vi dig att ta reda på hur den är att bygga på. En besvärlig tomt kan nämligen kräva omfattande och dyra markarbeten, och vi vill ju inte att du ska riskera att köpa grisen i säcken.

 

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.