Beställ katalog

Bo i nybyggt hus i Norrtälje, för under 13.000 kr i månaden

Låter det för bra för att vara sant? Inte då, när du bygger nytt med SmålandsVillan är det faktiskt både hur sant och hur bra som helst. Inte minst om man jämför med alternativen.

Vad räcker 13.000 kronor till idag?

Ja, att bo i Stockholmsområdet är inte gratis, oavsett boendeform och dagens ekonomiska läge. Ändå tror många att bygga hus i Stockholm är alldeles särskilt ouppnåeligt. Men vilket slags hem får man för 13.000:- i månaden, om man inte vill bygga ett nytt hus med SmålandsVillan? Vi har undersökt saken.

Nybyggd Smålandsvilla – eller kanske en trea

Idag visar en stickprovskontroll på Hemnet att 13.000 kr. i månadskostnad inte räcker så långt för att köpa en bostadsrättstrea i ett attraktivt område, såvida du inte nöjer dig med Hässelby, Kungsängen eller Skogås. Riktigt centrala lägen kan vi helt bortse ifrån, där är prisbilden för bostadsrätter ännu högre. Har du massor av kötid hos bostadsförmedlingen kan du förstås ha tur och få tag i en hyrestrea i något ytterområde och då komma billigare undan – men i skrivande stund får du i så fall flytta till Husby eller Rinkeby.

Kvinna i soffa med laptop lär sig hur man bygger hus

Svårt även på begagnatmarknaden

Är det snarare en begagnad villa du funderar på? Även om priserna på begagnade villor har gått ner räcker inte 13.000 kronor i månaden särskilt långt där heller. En titt på Hemnet visar att du kan ha chans att köpa ett litet hus med stort renoveringsbehov och direktverkande el i Täby, men redan utgångspriset ligger dock sisådär 125.000 kronor högre... Möjligen kan din budget även räcka till ett 60-talshus med saftig driftskostnad i Södertälje. Men det är långt ifrån säkert att du kommer billigare undan. För när du köper ett begagnat hus behöver du i princip alltid ta höjd för högre driftskostnader – men också renoveringar, underhåll och fastighetsskatt. Du får dessutom inte möjlighet att slippa amortera de första åren, vilket du får när du bygger nytt.

Bo bättre än bra i Villa Kalmar

Så, i vilket av våra härliga hus kan du bo nybyggt och tryggt för under 13.000 kronor i månaden? Ja, i vårt exempel har vi räknat på vår storfavorit: prisvärda Villa Kalmar. Det här är ett jättefint 1,5-planshus, med två sovrum att bo bra i redan från början. När du sedan inreder övervåningen kan du få tre till. Vill du uppleva en Villa Kalmar i all sin glans? Då rekommenderar vi ett besök i vårt visningshus i Runsten, Haninge

Pojke bygger ett hus av klossar

Hur är det möjligt?

Vad är det då som gör att du kan bo så billigt i ett nybyggt hus från SmålandsVillan? Ja, dels handlar det om hur vi bygger våra hus: industriellt och effektivt i vår husfabrik. Dels handlar det om att alla våra husmodeller är genomtänkta in i minsta detalj, med fasta planlösningar och bra standard redan från början. Och så är det en sak till: i ett nybyggt hus får du låga driftskostnader, och behöver inte budgetera för något underhåll på många år framöver. Dessutom slipper du betala fastighetsskatt de första 15 åren i ditt nya hem. Hos oss på SmålandsVillan får du helt enkelt mycket hus för pengarna.

Hur har vi räknat?

Vad det kostar att bygga ett nytt hus beror på rad olika saker, till exempel vilken husmodell du väljer, hur din tomt ser ut och var du vill bo. I vårt exempel har vi räknat på ett Villa Kalmar med inredningsbar övervåning, och vi bygger på en tomt i populära Björnö, Norrtälje.

  • Villa Kalmar, totalentreprenad inklusive grund: 2.584.600 kr.
  • Kostnad för tomt + anslutningsavgifter: VA, el och fiber, geoteknisk undersökning och extra markarbeten 1.830.000 kr1.
  • Byggherrekostnader: 254.100 kr.
    Byggherrekostnader innefattar bland annat lagfart, pantbrev, bygglov, kontrollansvarig och räntor under byggtiden.
  • Totalpris: 4.668.700 kr.

Vi har räknat med en kontantinsats på 15%, vilket i detta fall blir 701.000 kr. Då blir månadskostnaden – inklusive driftskostnader (ca 2375 kr/mån) och nettokostnad för räntor2, men exklusive amortering – cirka 12.800 kr i månaden. I ett nybyggt hus krävs inget underhåll, och du betalar heller ingen fastighetsavgift de första 15 åren. Dessutom har du som bygger en Smålandsvilla möjlighet till amorteringsfrihet i 5 år via Nordea.

Vill du veta mer – och få veta vad just ditt drömhus kostar? Hör av dig till oss!

1Gäller just den här tomten, tänk på att kostnader för markarbete kan variera.
2Nettokostnad innebär efter ränteavdrag, räknat på 4,5% ränta.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Veronica Rosenberg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.