Beställ katalog

Markarbete

Ingen tomt är den andra lik. Därför skiljer det en hel del i hur mycket markarbete som behövs för att kunna bygga ditt hus. Här ger vi några exempel på olika sorters markarbeten – och vilka faktorer som påverkar priset.

Blir markarbete alltid jättedyrt?

Nejdå. Många som bygger med vår totalentreprenad klarar sig utan större kostnader eftersom en del markarbete ingår i entreprenaden, vissa betalar inget extra alls. Vår säljare åker alltid ut och tittar på tomten, ofta i sällskap med markentreprenören. Vi gör alltid vårt bästa för att kunna ge dig en så tydlig prisbild som möjligt redan från början. Men du behöver vara beredd på att saker kan hända efter vägen. Det är inte alltid så enkelt att veta vad som döljer sig under ytan.

Din tomt bestämmer

Vissa tomter är plana, andra är kuperade. På vissa syns berg med blotta ögat, på andra kan det lura under ytan – och på vissa tomter är det istället långt ner till mark som är fast nog att bygga på… Olika slags mark påverkar hur mycket markarbete som måste göras för att ditt hus ska stå stadigt på tomten, idag och i framtiden. Här listar vi några faktorer som kan påverka kostnaden, i stigande skala. Men tänk på att alla kostnader skalar med omfattningen på arbetet som behöver utföras. 

  • Husmodell och placering
    Vilken husmodell du väljer spelar roll – inte minst hur stor byggyta huset har, alltså hur stor plats det tar på tomten. Markarbetet för ett stort enplanshus på en kuperad tomt blir till exempel dyrare än för ett tvåplanshus med lika stor boarea. Även tomtens utseende och tillgängligheten till platsen där huset ska placeras kan påverka kostnaden.
  • Schakta
    Schaktning görs på alla tomter för att jämna till och få ett bra underlag för husgrunden. Den måste ju stå på en plan yta och det kan vara ganska stora mängder jord och andra massor som behöver tas bort.
  • Forsla bort massor
    Matjord och massor som kan användas till att fylla ut med sparas på tomten, men ofta behöver man även transportera bort schaktmassorna, och ibland även betala deponiavgifter för dem.
  • Fylla ut tomten
    Material för att fylla ut och/eller jämna till tomten behöver alltid forslas dit i någon mån. Här varierar behovet (och kostnaden) stort beroende på markens egenskaper.
  • Fälla träd och röja
    Att fälla träd och/eller röja sly kostar också en del. Det som är dyrast här är dock om det finns många stubbar att ta hand om.
  • Spränga
    Att behöva spränga bort berg för att kunna bygga är mångas skräck, men det behöver inte alls vara så illa. Visst kostar det en del, inte minst om du har många grannar. Då krävs besiktningar för att säkerställa att husen runt omkring inte tar skada. Men i gengäld är berggrund stadigt och stabilt att bygga på, och du får i regel bra fyllnadsmassor till din tomt på köpet.
  • Spräcka berg
    Ett alternativ till sprängning kan vara att spräcka berget, om markentreprenören bedömer det som möjligt på platsen. Om det handlar om en mindre mängd berg och många grannar som berörs kan det löna sig, eftersom man slipper besiktningar.
  • Påla
    På lerig och mjuk mark behöver man ofta påla för att komma ner till fast mark så att ditt nya hus kan stå stadigt. Pålning är dessvärre det markarbete som kostar allra mest. Exakt hur mycket beror till exempel på var i landet du bor, hur många och hur långa pålar som krävs – och hur långt ner i marken de ska. För att ta reda på det behövs ofta en geoteknisk undersökning.

Geoteknisk undersökning

Att göra en geoteknisk markundersökning kostar ofta från 30.000 kronor och uppåt. Men vid vissa markförhållanden kan det spara dig pengar i slutändan, eftersom du får veta vad som finns i marken. Vissa kommuner kräver också att en geoteknisk undersökning görs för att man ska få bygglov.

Vanliga frågor om markarbeten

Många. Schaktning görs på alla tomter för att jämna till och få ett bra underlag för husgrunden. Vissa tomter har massor av träd som måste fällas och stubbar som ska tas bort, andra kan kräva sprängning för att få bort bergknallar och andra kan i sin tur behöva pålning för att ditt hus ska få en stadig grund att stå på.

Det är inte alltid så enkelt, ingen tomt är ju riktigt den andra lik. När du bygger hus med oss på SmålandsVillan åker våra säljare alltid ut och tittar på tomten, ofta i sällskap med markentreprenören. Allt för att vi ska kunna ge dig en så tydlig bild av vad som behöver göras – och vad det kommer att kosta.

Kostnaden för markarbetet på din tomt varierar en hel del. Dels beroende på vilken husmodell du valt, men framförallt på vad som döljer sig under markytan på din tomt. När du bygger hus med oss på SmålandsVillan hjälper din säljare dig att ta reda på vad markarbetet kommer att kosta på just din tomt.

Rent krasst brukar man säga att sprängning och pålning är de typer av markarbeten som kostar mest. Men kom ihåg att alla kostnader skalar med omfattningen på arbetet som behövs.

Ja, till viss del. I SmålandsVillans totalentreprenad inklusive grund ingår en del markarbete. Det gör att många husbyggare klarar sig utan större kostnader. Vissa betalar inget extra alls – men markarbetet kan också bli ganska kostsamt. Allt beror på din tomts förutsättningar.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Erica Bernardin Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.