Beställ katalog
  • Kundreportage

Ett fritidshus för kommande generationer

Lugnet i naturen, blandat med pulsen i stan. När Lars och Maria fick möjlighet att överta en tomt på västkusten väckte den här kombinationen en lust att bygga nytt. Idag kan de stolt visa upp sin fritidsdröm: en Smålandsvilla som de döpt till Gröne Backe.

Solen skiner över fritidshuset på Galtö. Lätta vindar smyger sig in mellan träden från den närliggande stranden. Den här platsen är extra speciell för Maria, då stora delar av hennes barndom spenderades i vad som då var morföräldrarnas sommarstuga. Det var därför ingen tvekan om att föra generationsbygget vidare när tomten övergick i hennes och Lars ägo.

Youtube video preview

En Smålandsvilla, byggd på husmodellen Villa Eksjö med förhöjt väggliv, fick ta den gamla sommarstugans plats. Vips, så var Gröne Backe fött. Lägenheten i Göteborg har de dock valt att behålla. "Här har vi hittat två ytterligheter. Den ena är pulsen - den andra är harmonin”, berättar Maria.

Efter att ha sållat marknaden, fastnade slutligen Lars och Maria för Smålandsvillan, ”man får väldigt mycket hus för pengarna”, konstaterar Lars. För att göra processen smidig och hållbar för sig själva, valde Lars och Maria att bygga fritidshuset med totalentreprenad. Genom en tydlig och proffsig kontakt innan, under och efter, upplevde Maria en väldig trygghet i hennes husbyggardrömmar, ”så fort vi hade några som helst frågor fick vi snabba och tydliga svar”.

Tillsammans med projektledaren, valde Lars och Maria att förlänga en sektion av huset för att skapa ett mäktigare intryck när man kliver innanför dörren. De valde även att göra vissa justeringar i köket för att skapa än mer rymd. Planlösningen i huset är övergripande öppen och luftig, något som var viktigt för paret.

I och med den oinredda övervåningen som kommer med huset fick de tänka helt fritt, och skapa något som skulle gå helt i linje med deras vision. ”Det var fantastiskt spännande, vi kunde påverka exakt hur vi ville ha det med layouten där uppe, var vi skulle lägga sovrummen, hur stora ska de skulle vara och så vidare”.

Idag har platsen blivit någonting så mycket större än den där lilla sommarstugan som Maria spenderade barndomsåren i. Här står nu ett stabilt fritidshus i vilket Lars och Maria kan skapa nya minnen tillsammans med familjen. Och vem vet - en vacker dag kanske det blir dags att lämna över nycklarna till nästa generation. Det är ju sen gammalt - här på generationsbygget Gröne Backe.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peder Lorentzon Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.