Beställ katalog
  • Kundreportage

Nyproduktion behöver inte vara tråkigt

För Evelina och Sebastian var det viktigt att nyproduktionen inte kändes som nyproduktion. Konstigt? Nej inte alls. I deras nya Smålandsvilla har drömmen om äldre gårdshus fått flytta in. I det stora så väl som det lilla.

Youtube video preview

Ni vet när det finns så mycket spännande att titta på, att man försvinner in i sin egen lilla värld för en stund? Så känns det när man kommer hem till Evelina och Sebastian. Spegelpanelen sträcker sig längs med hallväggen, de bastanta gamla möblerna blir fokus i rummen och överallt kan man hitta häftiga loppisfynd och personliga ting. Man glömmer snabbt att det är nyproduktion. För här finns alla mysiga inslag av ett äldre hus. Precis som Evelina och Sebastian ville ha det.

– Redan från början har jag drömt om en gård, så när vi byggde nytt ville vi ha den där mysiga och murriga känslan, berättar Evelina.

Kvinna dricker kaffe i hus som hon byggt

Unika inredningsdetaljer

Familjen bestämde sig för att bygga ett Villa Nybro och valde målningsförberett för att utöka möjligheten att skapa rätt känsla i sin Smålandsvilla. Efter slutbesiktningen började de sätta lister kring öppningarna mellan rummen och skapade en valvkänsla som andas sekelskifte. Köket gjorde de svart och på övervåningen fick de mönstrade tapeterna blomstra. Evelina berättar att det var viktigt för dem att huset inte skulle kännas som nyproduktion och att man ska märka att varje sak är noga utvalt.

– Som att vi tog in det mörka träet istället för det modernt ljusa, förklarar hon.

Intresset för inredning och gamla ting är något som Evelina och Sebastian delar. Under åren har de hittat mängder av fina fynd på loppisar, allt från matbord och barnsäng till en mängd små detaljer som nu fyller huset. Ovanpå Evelinas favoritskåp står exempelvis en gammal resväska med en mängd antika böcker och en skepparmössa.

– Flera år innan vi byggde huset hittade vi linneskåpet på en antikmässa, böckerna har vi köpt på ett antikvariat och skepparmössan tillhörde Sebastians farfar, säger Evelina och pekar upp på skåpet.

Har vi råd att bygga nytt?

När de köpte linneskåpet var det dock osäkert om det skulle finnas ett hus att ställa det i framöver. Den gamla gården som Evelina drömde om kändes en bit bort i tiden och att bygga nytt kändes också osäkert utifrån ett ekonomiskt perspektiv. För när deras husresa påbörjades var Sebastian fortfarande universitetsstudent.

– Vi köpte vår tomt men tänkte att vi inte hade råd att bygga hus överhuvudtaget. Men vi började titta i huskataloger och kände att SmålandsVillan var mest prisvärt. Vi bokade in oss på ett möte med säljaren och påbörjade processen. Men det blev nudlar ett tag medan vi sparade ihop till handpenningen, berättar Evelina och skrattar.

Finansieringen kom snart på plats och huset likaså. Parets tydliga bild av sitt framtida hem var kanske anledningen till att de redan en månad efter slutbesiktningen hade gjort färdigt det sista i huset och kunde flytta in. In i en nybyggd Smålandsvilla som känns som ett äldre gårdshus.

– Det löste sig verkligen jättebra för vår del.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Peter Andersson Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.