Så vet du att du hittat den rätta

SmålandsVillan har ett av Sveriges största utbud av tomter, vilket ger dig stora möjligheter att bygga ditt drömhus precis där du vill. Oavsett vart i landet du kallar hem. Men det gäller att tänka till lite extra, för en tomt går ju aldrig att flytta på…

Var och hur vill du bo?

När du bygger hus med oss på SmålandsVillan kan du välja och vraka bland husmodeller och tillval. Och eftersom vi bygger våra hus i fabriken kan du dessutom få det levererat till den plats du önskar, alltså den tomt du har valt. Men till skillnad från ett hus är en tomt inte något du kan flytta på. Den ligger där den ligger. Men det gäller inte bara att gilla läget, utan också att tomten ska passa ditt drömhus.

Ha ett hum om huset

Naturligtvis börjar de flesta husdrömmar med att man vill bo i ett specifikt område, inget fel i det. Här kan du botanisera bland lediga tomter runt om i Sverige. Men det är smart att redan från början ha en aning om vilken sorts hus du vill ska stå på tomten. Dels för att alla tomter inte passar för alla hus, vissa tomter kanske kräver ett sluttningshus, andra kanske behöver omfattande (och dyra) markarbeten för att kunna bebyggas. Och dels för att få koll på hur mycket tomten får kosta.

Och din budget

När drömmarna drar iväg är det lätt att ryckas med. Om ett hus kostar en och en halv miljon kronor, och du har en budget på fyra miljoner är det lätt att tänka att du kan köpa en tomt för två miljoner och få en halv miljon över till annat. Men sedan tillkommer bygglov, vatten och avlopp, anslutningsavgifter och markarbeten som gör det svårt att få ihop det. Därför är det smart att börja med att göra en huskalkyl, en kostnadsuppskattning på det du planerar att bygga. Det hjälper din lokala säljare gärna till med. Extra bra blir det om du använder husbyggaren på smålandsvillan.se. Här kan du bygga ditt hus digitalt och välja bland olika tillval som du vill ha. Har du gjort det när du kommer till oss kan vi räkna mycket mer exakt.

Rätt läge – och solläge

Så, när du har koll på ekonomin är det dags att välja själva tomten. Åk ut och titta på omgivningarna, spana in utsikten och väderstrecken på tomten. Hur ska huset placeras? Föredrar du att sitta ute i solen och äta frukost eller vill du njuta av sommarens grillkvällar på uteplatsen i solnedgången? Ska det finnas plats för garage eller carport, växthus, odlingslådor eller studsmatta? Och om du har grannar, hur blir det med eventuell insyn? Fundera också över hur familjens nya vardag kommer att se ut. Var kommer barnen gå i skola, var handlar du middagsmaten – och så vidare…

Inom detaljplan eller utanför

De flesta tomter som säljs idag har färdigt förhandsbesked, det betyder att tomten passar för byggnation. Skulle det vara så att din drömtomt saknar ett sådant kan vi såklart hjälpa till med din ansökan. Men i slutändan är det bygglovet som bestämmer vad du får bygga. Ligger tomten i ett planlagt område är det detaljplanen som styr. Det kan både handla om husets placering på tomten och husets storlek, om höjden på huset, högsta eller lägsta tillåtna takvinkel – men också om själva utseendet, till exempel kanske röda takpannor är ett krav. Här får du också reda på om delar av tomten inte får bebyggas, sådan mark kallas prickmark respektive u-område.

Fundera över framtiden

Att bygga ett nytt hem är ett långsiktigt beslut. Här ska ju hela familjen kunna bo och trivas i många år framöver. Därför är det bra att kolla upp så mycket du kan om vad det finns för framtidsplaner för området du vill bo i. Kommunen har, förutom detaljplanen, också ofta en översiktsplan som kan bjuda på nyttig information om vad som är på gång framöver. Och missa heller inte att fråga oss på SmålandsVillan, våra säljare är kända för sin goda lokalkännedom. Lycka till!

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog