Beställ katalog
  • Att bygga hus

Besiktning: så funkar det

Vår självklara målsättning är att lämna över ditt hus felfritt och utan anmärkningar. Därför besiktas varje Smålandsvilla noga innan du får flytta in. Här berättar vi mer om hur det går till.

Projektledaren kontrollerar

Eftersom en Smålandsvilla går så snabbt att bygga, jämfört med andra byggtekniker, spiller vi ingen tid på någon kontrollbesiktning. Under tiden ditt hus byggs färdigt är det istället din projektledare som håller koll på att allt löper på enligt plan, och att eventuella fel åtgärdas – om hen hittar något sådant.

Slutbesiktning

När ditt hus står klart är det dags för slutbesiktningen. Det är den sista milstolpen innan entreprenaden blir godkänd och huset lämnas över till dig. Här går besiktningsmannen noga igenom hela ditt hus, och skriver sedan ett utförligt protokoll. Besiktningen tar vanligtvis 1,5-2 timmar, och kostnaden för den ingår för dig som bygger med vår totalentreprenad.

Ska jag som kund vara med?

Självklart! Det är superviktigt att du tar dig tid att vara med på slutbesiktningen. Här får du ju se allt med egna ögon. Kanske hittar du något som verkar vara fel? Då får du själv höra vad besiktningsmannen säger om det. Här får du också svar på alla dina frågor, så tveka inte att fråga på, här finns inga dumma frågor.

Vem gör besiktningen?

Besiktningen görs av en opartisk besiktningsman från Gar-Bo. Även om det är vi på SmålandsVillan som bokar besiktningen är besiktningsmannen här lika mycket för dig som kund som för oss som byggt ditt hus.

Vad händer om något är fel?

Skulle besiktningsmannen hitta några fel på slutbesiktningen bestämmer hen hur lång tid entreprenören har på sig att avhjälpa felen, ofta rör det sig om cirka två månader. Besiktningsmannen beslutar också om du som husbyggare ska hålla inne med en del av slutbetalningen tills felet är avhjälpt, och i så fall hur mycket.

Vad händer sedan?

Efter slutbesiktningen får du nyckeln till ditt efterlängtade hem, och en grundlig rundtur tillsammans med din projektledare. Här får du reda på hur du på bästa sätt tar hand om ditt nya hem. Bland annat går ni igenom drift- och skötselpärmen, den får du antingen i klassiskt pärm-format eller på ett USB-minne. Sedan är det bara att invänta kommunens slutbesked innan du får flytta in.

Garantibesiktning

Efter att du flyttat in har du även möjlighet till en garantibesiktning och åtgärder av eventuella fel. Den ska då ske senast två år efter att entreprenaden är färdigställd och godkänd. Garantibesiktningen bokar – och betalar – du på egen hand. Hur mycket det kostar beror på husets storlek, vanligtvis rör det sig om 6-10 000 kronor.

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.