Står du i tankarna att bygga nytt hus? Tänk då på familjens verkliga behov och gör dina val utefter det. Hur stort hus behöver ni? Stora hus använder förstås mer material i byggskedet – men de förbrukar även mer energi varje år. Ryggåstak skapar mycket rymd – men den luften ska också värmas upp. Är det värt det? Här på SmålandsVillan ritar vi våra husmodeller i ett rent formspråk med traditionella linjer och smarta planlösningar – hus som är vettiga ur ett energiperspektiv. Och som dessutom byggs energieffektivt i vår fabrik.
Att bygga ett nytt hus innebär fina hållbara fördelar, inte minst med tanke på energiförbrukningen. Men här kan du också göra en del smarta val för miljön. Till exempel genom att satsa på energisnåla vitvaror, snålspolande kranar och duschmunstycken, och fönster i en bra energiklass. Tänk också på att välja inredning som håller över tiden, inte minst i kök och badrum. För även om knasiga kulörer och material kan vara lockande är det varken ekonomiskt smart eller miljövänligt att byta ut fungerande inredning bara för att du tröttnat på hur rummet ser ut.
Och du, bara för att du bygger ett nytt hus behöver inte allt du inreder med vara nytt. Snarare kan arvegods och loppisfynd bidra med skön personlighet till allt det nya och fräscha, så tänk second hand först. Skapa en loppislista i telefonen där du listar saker som du behöver – eller villhöver – och ge dig ut på jakt. Och om det så småningom blir för mycket av det goda och du behöver rensa ut: gå ihop med grannarna och ordna en promenadloppis i kvarteret. Det brukar vara otroligt uppskattat av både säljare och köpare i alla åldrar. Ett bra val både för dig och miljön.
När du står i startgroparna för att bygga hus finns det förstås många lockande tillval som konkurrerar om din uppmärksamhet. Men när vi snackar miljö vill vi ändå slå ett slag för solceller. När du utrustar ditt hus med sådana kan du nämligen producera en stor del av ditt elbehov på egen hand. Bra för miljön, och en investering som lönar sig i längden.
Ett annat bra sätt att hushålla med resurserna som villaägare är att ta vara på regnvattnet för att vattna dina växter i trädgården med. Vattentunnor, eller regntunnor som de också kallas, ansluts till stupröret och samlar effektivt in regnvatten som faller på husets, växthusets eller garagets tak. Här kan du välja mellan mängder av olika storlekar och material. Hittar du ingen som du tycker är fin nog för din trädgård finns det mängder av DIY-tips på hur du klär in vattentunnor för att snygga till dem att hitta på nätet. Satsa gärna på en tunna med kran som gör det ännu enklare att fylla vattenkannan – och glöm inte att tömma tunnan innan frosten kommer.
Alla kan göra något. Och det är enklare att ”göra något” om man kan göra det på ett enkelt och naturligt vis. Det här tänker vi mycket på när vi ritar våra Smålandsvillor, i allt från att det ska vara enkelt att sopsortera till att huset får en låg energiförbrukning – och att vi bygger i trä, såklart. Vi har, så att säga, krattat manegen för ditt hållbara husliv. Resten är upp till dig.