Beställ katalog
  • Energi
  • Miljö/hållbarhet

Solceller och solpaneler till din villa

För de flesta svenskar är solen det bästa som finns. Så fort den kikar fram tar vi vara på varje minut, och när den försvinner igen längtar vi efter den. Att solen fyller oss med energi kan inte vara mer sant. Så, varför inte unna ditt hus samma solenergi?

Tiden är inne för solpaneler till din villa

När du bygger hus med SmålandsVillan gör du ett långsiktigt val som gynnar nästa generation. Till största möjliga mån ser vi till att ligga långt fram i frågor om miljö och hållbarhet i alla led. Solceller på taket är bara ett av många exempel på hur du kan värna om världen lite extra, men också höja värdet på ditt hus vid en eventuell vidareförsäljning. Som ett av våra gröna tillval kan du välja att utrusta huset med solpaneler – installationen pågår under byggtiden och ligger färdigt på taket så fort det är inflyttningsklart.

Barn leker med boll på altan

Myten om det solfattiga landet

Även om det kanske inte alltid känns så har Sverige faktiskt ungefär lika många soldagar som länderna i Centraleuropa. Dessutom producerar solpanelerna även el under de gråare dagarna och fungerar faktiskt som allra bäst i ett klimat som inte är för varmt. Vårt nordliga klimat räcker således gott och väl för att få ett överskott på energi under årets ljusare månader – får du ett överskott säljer du enkelt vidare det till elbolaget. På så sätt växer spargrisen och du får råd att täcka elförsörjningen även under den mörkare tiden på året.

OBS! Du kan själv välja vilket elbolag du vill sälja till, så tänk på att kolla runt ordentligt innan du bestämmer dig då ersättningen kan variera från bolag till bolag.

Bättre att lägga pengarna på taket än i madrassen

Dyra elpriser i kombination med att allt fler vill bidra till en positiv klimatpåverkan gör att det har blivit väldigt populärt att framtidsinvestera i solenergi. För det här är verkligen en investering i din framtid. I genomsnitt har din solcellsinvestering betalat sig på 10-15 år, eller ännu snabbare. Det gör att du under resten av anläggningens livstid kan njuta av alldeles gratis el. Och inte nog med att du kan spara tusenlappar per år i rena elkostnader, just nu du kan också dra nytta av avdraget för grön teknik. Avdraget gäller arbete och material och du får det direkt på fakturan från företaget du anlitar för installationen, precis som vid rut- och rotavdrag. Avdraget påverkar inte utrymmet för rot- och rutarbeten.

Kvinna ligger på gräsmatta och funderar över miljövänliga husalternativ

En grön och skön framtid

Men solpaneler innebär så mycket mer än bara ekonomisk vinning. Framförallt är det bra för miljön, och genom att ta vara på solenergi får du en elförsörjning helt på naturliga resurser. Med solpaneler på taket produceras lika många kilowattimmar som värme, varmvatten och ventilation gör av med på årsbasis*. Som pricken över i:et har panelerna ofta långa garantier, 25-års effektgaranti och är nästan helt underhållsfria. Skulle panelen bli smutsig brukar det räcka med att spola rent med trädgårdsslangen, men under normala omständigheter ska du inte behöva röra solpanelerna på 30 år – det är betydligt mycket mer än vad man kan säga om de flesta elektroniska produkter. En minst sagt hållbar investering för framtiden!

*Uträkningen gäller vårt stora paket på 6 kw och 20 celler, med en husyta på ca 150m2.

Tre myter om solenergi

”SOLEN MÅSTE VARA FRAMME FÖR ATT PANELERNA SKA PRODUCERA EL.”

Sanningen är att det räcker med vanligt dagsljus. På många sätt är Sverige idealiskt då mycket och stark sol kan överhetta panelerna, vilket gör att de går ner i effekt.

”PAY-OFF TIDEN LIGGER PÅ 15-20 ÅR.”

Oftast har de flesta betalat av sin investering redan efter 10 år. Därefter kan man skörda solens frukt utan kostnad minst 20 år framöver.

”FALLER SKUGGA PÅ EN DEL AV SOLPANELEN SLÄCKS HELA RADEN.”

Bara den skuggsatta sektionen av panelen kopplas bort. Resterande del av panel och panelrad fortsätter att producera el precis som vanligt.

Vanliga frågor och svar om solceller och solpaneler

Lönsamheten av solceller till en villa beror på flera faktorer, inklusive solinstrålning, takets orientering och lutning, energiförbrukningen i hushållet och eventuella statliga eller lokala incitament och subventioner. Generellt sett kan solceller vara lönsamma på lång sikt genom att minska elkostnaderna och generera besparingar.

Det exakta beloppet som sparas med solpaneler till en villa varierar beroende på flera faktorer, inklusive solförhållanden, storleken på solcellsanläggningen, energiförbrukningen i hushållet och eventuell nätanslutning och nätavtal. Genomsnittligt sett kan solpaneler producera tillräckligt med el för att täcka en betydande del av ett hushålls energibehov, vilket kan leda till besparingar på elräkningen. Det är dock svårt att ge en exakt siffra utan att ha specifika detaljer om ditt hushåll och omständigheter.

Kostnaden för solceller till en villa varierar beroende på faktorer som storlek på anläggningen, kvalitet på solcellerna, takets egenskaper och eventuella extra installationstjänster. Priserna har minskat över tid, och för närvarande kan kostnaden för en solcellsanläggning för en villa variera från några tiotusentals kronor till flera hundra tusen kronor, beroende på de specifika faktorerna som nämnts.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Ritz Sandström Säljare, Smålandsvillan

Skickas hem helt kostnadsfritt!

Beställ vår huskatalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.