Beställ katalog
  • Energi
  • Miljö/hållbarhet

Lägre energiförbrukning i din Smålandsvilla

Känns det nervöst att öppna elräkningen varje månad? När elpriserna stiger drabbas många som bor i äldre hus extra hårt. I en nybyggd Smålandsvilla kan du däremot räkna med en härligt låg elförbrukning. Läs mer om vad det beror på – och hur du kan sänka den ytterligare här.

Skillnad i energiklass mellan gammalt och nytt hus

Energiförbrukningen i ett hus beror på flera olika saker: hur huset är byggt, vilken slags uppvärmning huset har, och hur mycket el familjen förbrukar i sin vardag. Alla nybyggda hus är mer energisnåla, naturligtvis tack vare att tekniken går framåt – men också för att det idag ställs krav på vilken energiprestanda ett nybyggt hus ska ha. Det här deklareras i olika energiklasser. Idag måste ett nybyggt hus hålla minst energiklass C, medan en äldre villa ofta hamnar i E, eller värre…

Låg uppvärmningskostnad i nybyggda villor

Uppvärmningen står för en stor del av energiförbrukningen, inte minst om du bor i de nordligare delarna av landet. Men oavsett var du bor kan skillnaden mellan olika värmesystem vara stor. En villa som värms upp av direktverkande el gör i snitt av med 14-21.000 kWh per år, medan en nybyggd Villa Fredriksdal från SmålandsVillan i Malmö kan klara sig på så lite som 4.200 kWh per år. När vi jämförde just Villa Fredriksdal med ett begagnat schablonhus, båda i Växjö, hade Villa Fredriksdal 55% lägre energiförbrukning. Energiberäkningar för alla våra hus och olika regioner i landet hittar du på vår hemsida.

Tack vare smartare val

Att en Smålandsvilla är billig att värma upp beror dels på ett effektivt system för värme och ventilation. Vi använder oftast en riktigt effektiv frånluftsvärmepump som både gör att du får ett härligt inomhusklimat och pengar över till annat. Men husen byggs också energieffektivt i sig själva, med välisolerade väggar, golv och tak sänks energiförbrukningen rejält. Att våra hus har få vinklar och vrår är också optimalt ur energisynpunkt, liksom att vi valt bort golvvärme till förmån för radiatorer. Man kan tycka vad man vill om deras utseende, men radiatorer levererar...

Bra vitvaror – eller ännu bättre

Den andra delen i hushållens elförbrukning brukar kallas hushållsel, alltså den el vi gör av med i vår vardag. Här brukar man räkna med 4-6 000 kWh/år. Den här delen av elförbrukningen är enklare för dig att påverka, till exempel genom att byta ut gamla glödlampor mot LED, inte duscha för länge eller byta ut elslukande äldre vitvaror. En ny kyl eller frys drar faktiskt upp till 80 procent mindre el än en 15 år gammal! Ännu ett plus med att flytta in i en nybyggd Smålandsvilla, och vill du verkligen maxa energieffektiviteten kan du dessutom välja extra snåla vitvaror som tillval.

Extra energismarta tillval till villan

I SmålandsVillans tillvalssortiment finns gott om godbitar för dig som vill göra ditt nya hem ännu mer energisnålt. Förutom nyss nämnda vitvaror kan du till exempel välja till ännu mer energieffektiva fönster eller en braskamin som både minskar uppvärmningskostnaderna men ökar mysfaktorn. Och som kronan på verket kan du till och med utrusta ditt hem med solpaneler och producera egen el. Det tycker vi känns smart för framtiden, oavsett vart elpriset tar vägen…

Man och kvinna kopplar av i säng på hotellrum

Medlemmar kan spara ännu mer

Till sist har vi ännu ett tips till dig: bli OBOS-medlem. Kanske låter det märkligt att vi på SmålandsVillan tipsar om det, men det beror helt enkelt på att vi är en del av OBOS – precis som våra kompisar på Myresjöhus. Tillsammans bygger vi energieffektiva hem över hela Sverige, och har nöjet att erbjuda alla OBOS-medlemmar massor av fina förmåner. På spara energi-temat får du till exempel både rabatt på el från Fortum och solceller från Otovo. Läs mer och bli medlem här. 

Frågor och svar om energiförbrukning

Energiförbrukning i villa varierar en hel del. Till exempel beroende på hur stort huset är, var i landet du bor, när huset är byggt och vilket uppvärmningssystem det har. Enligt energimarknadsbyran.se är den genomsnittliga elförbrukningen för villor i Sverige (värme, varmvatten och hushållsel): 20.000 kWh/år.

Även här beror det på hur energieffektivt det begagnade huset du jämför med är. När vi jämförde vårt Villa Fredriksdal mot ett begagnat schablonhus hade vårt hus 55% lägre energiförbrukning. Läs mer om hur vi räknat här.

I vårt exempel med ett Villa Fredriksdal i Växjö kunde elkostnaden mer än halveras, jämfört med vårt begagnade schablonhus. Om du dessutom utrustar ditt nybyggda hus med ett lagom stort solcellspaket kan du själv producera en stor portion av din uppskattade elförbrukning under ett år.

Inspirationsbild för inredning i nybyggt hus
Joakim Oldenburg Säljare, Smålandsvillan

I din hand inom några dagar

Beställ vår huskatalog gratis

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.